Potresi

Posljednji zabilježeni potresi u Hrvatskoj i Europi. Ažuriranje podataka 1 minuta.

Podaci su neslužbeni i ažuriraju se automatski te su moguća određena odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za službene informacije pratite Seizmološku službu Hrvatske.

Potresi u Hrvatskoj

Popis potresa u Hrvatskoj u posljednjih 7 dana.

Potresi u Europi

Popis potresa u Europi u posljednjih 48 sati.

Podaci su prikazani po lokalnom hrvatskom vremenu. Izvor podataka: EMSC-CSEM

O potresima

Potresi su prirodne katastrofe koje možemo očekivati u bilo kojem dijelu Zemlje u bilo kojem trenutku. Učestalost im je veća u cirkumpacifičkom i mediteransko-transazijskom seizmičkom pojasu. Prate se nizom sofisticiranih metoda, magnituda im se određuje Richterovom ljestvicom, a intenzitet Mercalli-Cancani-Sibergovom ljestvicom. Kroz povijest je zabilježen niz potresa koji su svojom razornom snagom odnijeli brojne ljudske živote te dramatično izmijenili okoliš.

Hrvatska se nalazi u seizmički aktivnom području, što dokazuje niz katastrofalnih potresa, od kojih velik broj i na zagrebačkom području. Posljedice potresa najviše će ovisiti o gustoći naseljenosti i seizmičkoj otpornosti zgrada. Okolišne posljedice najčešće uključuju zagađenje zraka, vode i tla. Učinci takvog zagađenja mogu imati dugoročne posljedice na zdravlje populacije. Najdramatičniji, akutni, zdravstveni učinci potresa posljedica su rušenja zgrada. Pri tome brzo i djelotvorno medicinsko djelovanje ovisi ne samo o dobroj organizaciji i pripremljenosti zdravstvenih djelatnika nego i o spremnosti i opremljenosti civilne zaštite, vatrogasne službe i pripadnika Gorske službe spašavanja (HGSS).

Izvor podataka: Potresi – povijesni pregled, okolišni i zdravstveni učinci i mjere zdravstvene skrbi