Radarske snimke

Meteorološki radari služe za otkrivanje te određivanje položaja i kretanja oborina, odnosno kiše i snijega. Donosimo najbolje radare koji zahvaćaju područje Hrvatske.

Za veći prikaz radara i animaciju kliknite na radar.

ARSO radar

arso radar

Što je radar?

Osim za otkrivanje oborina, radari nam koriste pri određivanju svojstva ostalih meteoroloških elemenata i pojava, poput primjerice vjetra ili grmljavine. Riječ radar je ustvari kratica čije je puno značenje Radio Detection and Ranging, odnosno radijsko otkrivanje i određivanje udaljenosti. Radare možemo podijeliti na primarne i sekundarne:

Kako radar prepoznaje oborine i vjetar?

Pri određivanju mikrofizičkih svojstva oblaka i oborina, kapljice u oblacima, kišne kapi, ledeni kristali, snježne pahulje i zrna tuče raspršuju radijske valove i time pobuđuju radarske odjeke. Za određivanje visinskog vjetra radar automatski prati metu koja se prethodno stavi na balon punjen vodikom i koji nosi metu uvis.

Širenje radarskih valova: kako radi radar?

Valne duljine radara kreću se između 1 i 20 cm. Valovi raznih duljina pokazuju različita svojstva prilikom prostiranja u atmosferi, tako da se u primjeni radarskih mjerenja mogu koristiti isključivo valovi odgovarajućih duljina. Radar približno svake tisućinke sekunde šalje u prostor elektromagnetske valove u vrlo kratkim impuslima, ali razmjerno velike snage u smjeru u kojem je usmjerena antena. Antena se nalazi unutar kupole radara i okreće se, a kupola štiti antenu od vanjskih utjecaja i propušta radiovalove. Taj se val, kojeg zrači antena, nailaskom na cilj (primjerice kišne kapi) djelomice odbija i vraća prema radaru prilibližno istim putem do antene koja je ujedno i prijemnik. Povratni val male je snage, pošto val na svom putu naglo slabi. (Izvor: Opća i pomorska meteorologija)