Radarske snimke

Meteorološki radari služe za otkrivanje te određivanje položaja i kretanja oborina, odnosno kiše i snijega. Donosimo najbolje radare koji zahvaćaju područje Hrvatske.

Za veći prikaz radara i animaciju kliknite na radar.

ARSO radar

arso radar

Što je radar?

Osim za otkrivanje oborina, radari nam koriste pri određivanju svojstva ostalih meteoroloških elemenata i pojava, poput primjerice vjetra ili grmljavine. Riječ radar je ustvari kratica čije je puno značenje Radio Detection and Ranging, odnosno radijsko otkrivanje i određivanje udaljenosti. Radare možemo podijeliti na primarne i sekundarne:

Kako radar prepoznaje oborine i vjetar?

Pri određivanju mikrofizičkih svojstva oblaka i oborina, kapljice u oblacima, kišne kapi, ledeni kristali, snježne pahulje i zrna tuče raspršuju radijske valove i time pobuđuju radarske odjeke. Za određivanje visinskog vjetra radar automatski prati metu koja se prethodno stavi na balon punjen vodikom i koji nosi metu uvis.

Širenje radarskih valova: kako radi radar?

Valne duljine radara kreću se između 1 i 20 cm. Valovi raznih duljina pokazuju različita svojstva prilikom prostiranja u atmosferi, tako da se u primjeni radarskih mjerenja mogu koristiti isključivo valovi odgovarajućih duljina. Radar približno svake tisućinke sekunde šalje u prostor elektromagnetske valove u vrlo kratkim impuslima, ali razmjerno velike snage u smjeru u kojem je usmjerena antena. Antena se nalazi unutar kupole radara i okreće se, a kupola štiti antenu od vanjskih utjecaja i propušta radiovalove. Taj se val, kojeg zrači antena, nailaskom na cilj (primjerice kišne kapi) djelomice odbija i vraća prema radaru prilibližno istim putem do antene koja je ujedno i prijemnik. Povratni val male je snage, pošto val na svom putu naglo slabi. (Izvor: Opća i pomorska meteorologija)

Usluge

Postavi meteorološku postaju

Meteorološka postaja

Povoljno do meteorološke postaje!

Već imate meteorološku postaju? Besplatno se priključite! Kontaktirajte nas.

Oglašavanje na Neverin.hr

Oglas

Povoljno se oglašavajte!

Nudimo Vam mogućnost oglašavanje Vaših proizvoda i usluga na našoj web lokaciji.