Prognoza UV indeksa

Prognoza UV indeksa za Hrvatsku i Europu za iduća tri dana. UV indeks je broj koji pokazuje razinu UV zračenja.

UV indeks Hrvatska

UV indeks Hrvatska danas
UV indeks Hrvatska sutra
UV indeks Hrvatska prekosutra

UV indeks Europa

UV indeks Europa danas
UV indeks Europa sutra
UV indeks Europa prekosutra

UV indeks je broj koji pokazuje razinu UV zračenja. Vrijednosti UV indeksa mogu biti od 0 pa na više - što je veći UV indeks, to je veća mogućnost oštećenja kože i očiju te je potrebno manje vremena da se ozljeda dogodi. UV indeks je bitan element za upozoravanje ljudi na potrebu korištenja zaštite od sunca.

Ova prognoza UV indeksa bazirana je na podacima Njemačke meteorološke službe (DWD) koja daje prognoze UV zračenja na temelju rezultata DWD-ovih globalnih numeričkih modela (ICON) i nehidrostatskog europskog sustava (COSMO-EU). Izračuni uključuju prognoze ozona nizozemskog Kraljevskog meteorološkog instituta (KNMI) i prognoze optičke dubine aerosola ECMWF-a, dostupne kao dio Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

Kategorije UV indeksa

1-2
nizak
UV indeks između 0 i 2 znači malu opasnost od sunčevih UV zraka za prosječnog čovjeka. Preporuča se nošenje sunčanih naočale za vedrih dana. Ako lako izgorite, pokrijte se i koristite kremu za sunčanje širokog spektra SPF 15+. Svijetle površine, pijesak, voda i snijeg mogu povećati izloženost UV zračenju.
3-5
umjeren
Vrijednosti UV indeksa od 3 do 5 označavaju umjereni rizik od oštećenja uslijed izlaganja suncu bez zaštite. Preporuča se ostati u sjeni oko podneva kada je Sunce najjače. Ako ste na otvorenom, nosite odjeću koja štiti od sunca, šešir širokog oboda i sunčane naočale koje štite od UV zraka. Obilno nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF 15+ svakih 1,5 sat, čak i za oblačnih dana te nakon plivanja ili znojenja. Svijetle površine, poput pijeska, vode i snijega, mogu povećati izloženost UV zračenju.
6-7
visok
Vrijednosti UV indeksa od 6 do 7 označavaju visok rizik od oštećenja uslijed nezaštićenog izlaganja suncu. Potrebna je zaštita od oštećenja kože i očiju. Smanjite vrijeme na suncu između 10 i 16 sati. Ako ste na otvorenom, potražite hlad i nosite odjeću koja štiti od sunca, šešir širokog oboda i sunčane naočale koje štite od UV zraka. Obilno nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF 15+ svakih 1,5 sat, čak i za oblačnih dana te nakon plivanja ili znojenja. Svijetle površine, poput pijeska, vode i snijega, mogu povećati izloženost UV zračenju.
8-10
vrlo visok
Vrijednosti UV indeksa od 8 do 10 označavaju vrlo visok rizik od oštećenja uslijed nezaštićenog izlaganja suncu. Poduzmite dodatne mjere opreza jer će se nezaštićena koža i oči oštetiti i mogu brzo opeći. Smanjite izlaganje suncu između 10 i 16 sati. Ako ste na otvorenom, potražite hlad i nosite odjeću koja štiti od sunca, šešir širokog oboda i sunčane naočale koje štite od UV zraka. Obilno nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF 15+ svakih 1,5 sat, čak i za oblačnih dana te nakon plivanja ili znojenja. Svijetle površine, poput pijeska, vode i snijega, mogu povećati izloženost UV zračenju.
11+
ekstreman
Vrijednosti UV indeksa od 11 ili više označavaju izniman rizik od oštećenja uslijed nezaštićenog izlaganja suncu. Poduzmite sve mjere jer nezaštićena koža i oči mogu izgorjeti za nekoliko minuta. Pokušajte izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 16 sati. Ako ste na otvorenom, potražite hlad i nosite odjeću koja štiti od sunca, šešir širokog oboda i sunčane naočale koje štite od UV zraka. Obilno nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF 15+ svakih 1,5 sat, čak i za oblačnih dana te nakon plivanja ili znojenja. Svijetle površine, poput pijeska, vode i snijega, mogu povećati izloženost UV zračenju.