Biometeorološka prognoza za Hrvatsku

Petak 14.08.
Petak Biometeorološke prilike će u većem dijelu Hrvatske biti razmjerno povoljne, na jugu zemlje povoljne. S pojavom nestabilnosti u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu kod meteoropata i kroničnih bolesnika mogu se javiti tegobe. Savjetuje se izbjegavanje većih napora, uzimanje lagane prehrane i dovoljno tekućine te zaštita od UV zračenja.

Subota 15.08.
Subota Biometeorološke prilike će u cijeloj Hrvatskoj biti razmjerno nepovoljne. Oblačno i nestabilno vrijeme može kod meteoropata doprinijeti slabijem raspoloženju, te jačanju tegoba od kojih inače pate kronični bolesnici. Stoga im se preporuča izbjegavanje suvišnih napora. U Dalmaciji će tegobe biti nešto slabije izražene.

Nedjelja 16.08.
Nedjelja Biometeorološke prilike će u većem dijelu zemlje biti povoljnije nego prethodnih dana. Na istoku zemlje su i dalje uz nestabilnu atmosferu moguće tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika. Svima se savjetuje prilagoditi dnevne aktivnosti dijelovima dana s manjim toplinskim opterećenjem, uzimati laganu prehranu i dovoljno tekućine te zaštititi se od UV zračenja.

Ponedjeljak 17.08.
Ponedjeljak Povoljne biometeorološke prilike će kod većine meteoropata i kroničnih bolesnika podržavati dobro raspoloženje. Ipak, u najtoplijem dijelu dana, osobito na Jadranu, moguć je umor kod osjetljivijih meteoropata. Savjetuje se lagana prehrana uz dovoljno tekućine te obavezna UV zaštita pri izlasku na otvoreno.

Biometeorološku prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Na današnji dan

  • 14.08. - 1716. godine u Zagrebu pala silna solika i tuča
  • 15.08. - 1537. godine u Bologni je padala strahovita tuča u komadima do 14 kg
  • 16.08. - 1981. godine temperatura u Kninu 39,6°C
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more