Znanstvenici kod Rovinja naišli na rebraše, uskoro će se razmnožiti

Alen Šterpin
Neverin.hr ・ 04.08.2018. 19:49
Rebraši, foto: Glas Istre
Rebraši, foto: Glas Istre

Kada se pojave u velikom broju stvaraju neugodu kod kupača, a opasni su za riblji fond.

Znanstvenici sa istraživačkog broda "Burin" instituta Ruđer Bošković - Centra za istraživanje mora, prekjučer su jednu milju od Rovinja (u pravcu Banjola) naišli na jedinke invazivnih rebraša. Riječ je o morskim organizmima koji nisu opasni po ljude, ali kada se pojave u velikom broju stvaraju neugodu kod kupača, a opasni su po sitni riblji fond jer im oduzimaju hranu. Problem su donijeli proteklih sezona, kada ih je bilo u velikom broju, a ove godine smatralo se da ih neće biti. Sve do sada, piše Glas Istre.

Po riječima dr. Paola Paliage, ovo što su oni našli doslovno je nekoliko jedinki koje će se, kako procjenjuje, u roku od dva do tri tjedna razmnožiti i dostići prošlogodišnju razinu od stotinjak jedinki po kubičnom metru.

Rebraši, foto: Glas Istre
Rebraši, foto: Glas Istre

- U akvatoriju Rovinja tijekom redovnog monitoringa naišli smo na nekoliko jedinki rebraša Mnemiopsis Leidyi. S obzirom da su bile u različitim fazama rasta, od larvi do odraslih jedinki, za pretpostaviti je da će se njihov broj povećati i dostići već viđene količine, kaže dr. Paliaga, dodajući kako će, u odnosu na prošlu godinu, njihovo prisustvo po kupače, odnosno riblji fond, biti "manje bolno".

Međunarodna suradnja

- Ono što je pozitivno je da su se rebraši pojavili sa značajnim zakašnjenjem u odnosu na prošlu godinu, što je dobro za kupače, ali i riblji fond, naročito za rast inćuna. Vrhunac njihove pojave očekujemo tijekom jeseni, da bi u studenom započelo njihovo opadanje, prognozira rovinjski znanstvenik. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ/Glas Istre)

Komentari