'Zatvarajte vrata i prozore, ako izlazite na otvoreno, prekrijte nos i usta'

U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti, navode u priopćenju.
Požar koji je planuo u Tugarima zahvatio je područje do rubnih djelova grada Splita
  • Objavljeno: 19.07.2017. u 13:40 h
  • Piše: Jutarnji List

Gusti oblak dima i smrada se malo raščistio jutros oko splitskog odlagališta Karepovac prema istočnim dijelovima grada, iako je još uvijek riječ o gustom dimu. Stanje na opožarenim područjima je bolje, ali se povremeno još pojavljuju otvoreni plamenovi koje vatrogasci zasad uspijevaju sanirati.

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) i nadalje kontinuirano prati satne vrijednosti koncentracija plinova u zraku, sukladno Uredbi i Zakonu o zaštiti zraka na svojim mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima.

U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti, navode u priopćenju. Tvrde da nema razloga za uznemirenost građana.

Preporuke koje je NZJZ uputio građanima ostaju na snazi zbog još uvijek prisutnog dima u zraku koji se širi s opožarenih područja. Sam dim, kao i neugodan miris koji se osjeti u zraku, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi, ali može izazvati iritaciju dišnih puteva kao i peckanje u očima, stoga se i nadalje preporuča građanima da zatvaraju prozore i vrata, klimatiziraju prostore u kojima borave, posebice ukoliko se radi o kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i maloj djeci.

U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporuča se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom, a na oči staviti sunčane naočale. Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega. Nastavni zavod za javno zdravstvo nastavlja s intenzivnim praćenjem plinova u zraku te će o istima obaviještavati javnost, navodi se u priopćenju.

Sunce koje je jutros izašlo nad Splitom izgubilo jesvoj uobičajeni sjaj, zagušio ga je dim koji se nadvio nad čitavim gradom i okolicom nakon velikog požara koji je poharao Dalmaciju.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari

NajčitanijePreporuke