Vraćaju se vrućine: nakon prolaznih nestabilnosti slijedi porast temperature

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 3 mjeseca
Prognozirane temperature zraka za nedjelju poslijepodne
Prognozirane temperature zraka za nedjelju poslijepodne

Za vikend i u idućem tjednu slijedi porast temperature zraka.

Nakon ekstremno toplog lipnja i vrućeg početka srpnja, uslijedio je period nestabilnijeg i svežijeg vremena, a temperature zraka snizile su se čak i malo ispod prosječnih vrijednosti za sredinu srpnja.

Idućih dana, osobito u dane vikenda očekuje se jačanje anticiklone s jugozapada kontinenta te pritjecanje sve toplijeg zraka.

Do tada atmosfera još neće biti posve stabilna. Zadržavanje oslabljenog poremećaja u alpskom području podržavat će nestabilnije vrijeme u unutrašnjosti, osobito u četvrtak.

Već će u srijedu u večernjim satima postojati mogućnost za grmljavinski pljusak na sjeveru Hrvatske, dok će na ostatku unutrašnjosti mjestimičnih lokalnih pljuskova biti u četvrtak u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Pljuskovi će biti lokalni, a uglavnom se očekuju manje količine kiše. Mjestimice je ponovno moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme.

Očekivana količina oborine do petka
Očekivana količina oborine do petka

Na Jadranu će se zadržati uglavnom sunčano i suho vrijeme, a mogućnost za lokalni neverin postoji na sjevernom Jadranu na prelasku s četvrtka na petak. U unutrašnjosti Istre pljuskovi su mogući u četvrtak u poslijepodnevnim satima.

Od petka i osobito za vikend slijedi smirivanje vremena uz manju mogućnost za lokalni poslijepodnevni pljusak, uglavnom u gorju.

Očekuje se i porast temperature zraka, pa će temperatura zraka tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna u velikom dijelu Hrvatske doseći 30°C ili još malo više.

Prognozirane temperature zraka za nedjelju poslijepodne
Prognozirane temperature zraka za nedjelju poslijepodne

Idućeg tjedna očekuje se nastavak vrlo toplog i vrućeg vremena. Toplinski val ponovno će zahvatiti zapadnu Europu te će se prema kraju mjeseca intenzivirati.

Komentari