Vikend prognoza: hladno uz buru, a evo gdje će biti i snijega

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Minimalne očekivane temperature zraka u ponedjeljak ujutro, izvor: GFS / Neverin
Minimalne očekivane temperature zraka u ponedjeljak ujutro, izvor: GFS / Neverin

Vikend pred nama donosi novo jačanje bure i pritjecanje hladnog zraka, a ponegdje i oborine.

Subota djelomice sunčana i uglavnom suha

Subota donosi djelomice sunčano vrijeme uz promjenjivu naoblaku. Najvše sunčanog vremena bit će na sjevernom Jadranu, a najviše oblaka na jugu Dalmacije te u gorju. Pritom će u gorju pasti i vrlo malo snijega, dok će na Jadranu južnije od Makarske biti povremene kiše ili lokalnih pljuskova, a u višim djelovima Zagore i snijega.

Puhat će bura, na sjevernom Jadranu jaka i olujna, podno Velebita i orkanska s udarima do 140 km/h. Umjerena i jaka bura puhat će i u Dalmaciji, osobito na sjevernom dijelu. U unutrašnjosti umjeren sjeveroistočnjak.

Dnevne temperature zraka kretat će se od 1 do 5°C u unutrašnjosti te od 7 do 12°C na Jadranu.

Nedjelja donosi oborine istoku i jugu

U nedjelju će sa istoka doći do približavanja naoblake i oborina, tako da će biti oblačnije nego tijekom subote. Posebno će oblačno biti na istoku i jugu zemlje gdje će biti i oborina. Na istoku Slavonije bit će snijega, posebice na krajnjem jugoistoku na području Vukovara, Iloka i Županje gdje može pasti i do 5 cm snijega. Vrlo malo snijega bit će i u gorju, a pokoja pahulja moguća je i u središnjoj Hrvatskoj. U južnoj Dalmaciji povremeno će biti kiše ili pljuskova.

Očekivane oborine od petka navečer do nedjelje navečer, izvor: GFS / Neverin
Očekivane oborine od petka navečer do nedjelje navečer, izvor: GFS / Neverin

Jaka i olujna bura bit će u slabljenju te će do kraja dana oslabiti na slabu do umjerenu, a jaka će se zadržati još samo na poznatim lokalitetima poput Velebitskog kanala.

Jutarnje temperature zraka od -2 do 2 u unutrašnjosti te od 2 do 8°C na Jadranu. Dnevne vrijednosti većinom od 0 u gorju i na istoku Hrvatske pa do 5°C u središnjoj Hrvatskoj, a na Jadranu do 11°C.

Komentari