Vikend prognoza dobra za sve ljubitelje lijepog vremena

Zbog tople anticiklone, frontalni poremećaji premještat će se preko sjeverne Europe.
Pred nama je sunčani vikend
  • Objavljeno: 13.10.2017. u 09:16 h
  • Piše: Neverin

Naši se krajevi nalaze u području visokog tlaka zraka, tako danas u Hrvatskoj posvuda mjerimo tlak između 1025 i 1027 hPa. Utjecaj anticiklone dodatno će ojačati idućih dana tako da se očekuje i dalje blagi porast tlaka zraka koji će za nekoliko dana porasti na više od 1030 hPa.

Stabilno vrijeme

Dodatno jačanje anticiklone označit će period duljeg stabilnog i sunčanog vremena na području Hrvatske, ali i šireg Sredozemlja. Zbog tople anticiklone, frontalni poremećaji premještat će se preko sjeverne Europe.

Očekivana raspodjela tlaka zraka za nedjelju
Očekivana raspodjela tlaka zraka za nedjelju

Jutarnje magle, danju sunčano

Uz ovakav raspet događaja, vikend pred nama donijet će pretežno sunčano vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. Osobito će sunčano biti na Jadranu i u gorju, a u unutrašnjosti Hrvatske, kao što je to i uobičajeno u ovakvim situacijama, dolazi do nastanka magle u noćnim satima. Magla se ponegdje može zadržati i dio prijepodneva, a rijetko se pretvoriti u nisku naoblaku. Nakon rasplinjavanja magle, sunčano i toplo vrijeme očekuje se i u unutrašnjosti.

Vjetar će biti slab, na moru ujutro slab do umjeren burin, a danju sjeverozapadnjak. Umjeren sjeverozapadnjak tijekom subote izgledan je i u Slavoniji.

Jutarnje temperature zraka i u subotu i u nedjelju kretat će se od 5 do 10°C u unutrašnjosti, te od 11 do 16° na Jadranu. Najviše dnevne vrijednosti u unutrašnjosti do 23°C, a na Jadranu do 26°C.

Nastavak sunčanog vremena i početkom idućeg tjedna

Prema najnovijim numeričkim modelima, anticiklona će se nad nama zadržavati i više od 5 dana, što će označiti i nešto dulji period lijepog stabilnog vremena.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari