Vikend prognoza dobra za sve ljubitelje lijepog vremena

Zbog tople anticiklone, frontalni poremećaji premještat će se preko sjeverne Europe.
Pred nama je sunčani vikend, izvor: Ilustracija
Pred nama je sunčani vikend, izvor: Ilustracija
  • Objavljeno: 13.10.2017. u 09:16 h
  • Piše: Alen Šterpin

Naši se krajevi nalaze u području visokog tlaka zraka, tako danas u Hrvatskoj posvuda mjerimo tlak između 1025 i 1027 hPa. Utjecaj anticiklone dodatno će ojačati idućih dana tako da se očekuje i dalje blagi porast tlaka zraka koji će za nekoliko dana porasti na više od 1030 hPa.

Stabilno vrijeme

Dodatno jačanje anticiklone označit će period duljeg stabilnog i sunčanog vremena na području Hrvatske, ali i šireg Sredozemlja. Zbog tople anticiklone, frontalni poremećaji premještat će se preko sjeverne Europe.

Očekivana raspodjela tlaka zraka za nedjelju, izvor: GFS / Neverin
Očekivana raspodjela tlaka zraka za nedjelju, izvor: GFS / Neverin

Jutarnje magle, danju sunčano

Uz ovakav raspet događaja, vikend pred nama donijet će pretežno sunčano vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. Osobito će sunčano biti na Jadranu i u gorju, a u unutrašnjosti Hrvatske, kao što je to i uobičajeno u ovakvim situacijama, dolazi do nastanka magle u noćnim satima. Magla se ponegdje može zadržati i dio prijepodneva, a rijetko se pretvoriti u nisku naoblaku. Nakon rasplinjavanja magle, sunčano i toplo vrijeme očekuje se i u unutrašnjosti.

Vjetar će biti slab, na moru ujutro slab do umjeren burin, a danju sjeverozapadnjak. Umjeren sjeverozapadnjak tijekom subote izgledan je i u Slavoniji.

Jutarnje temperature zraka i u subotu i u nedjelju kretat će se od 5 do 10°C u unutrašnjosti, te od 11 do 16° na Jadranu. Najviše dnevne vrijednosti u unutrašnjosti do 23°C, a na Jadranu do 26°C.

Nastavak sunčanog vremena i početkom idućeg tjedna

Prema najnovijim numeričkim modelima, anticiklona će se nad nama zadržavati i više od 5 dana, što će označiti i nešto dulji period lijepog stabilnog vremena.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari