U utorak i srijedu po kotlinama postoji mogućnost slabog mraza, a onda slijedi nova kiša

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 05.05.2019. 21:28
Očekivane temperature pri tlu u utorak ujutro
Očekivane temperature pri tlu u utorak ujutro

Najsunčanije i najstabilnije vrijeme očekuje nas u utorak i srijedu.

Vikend je donio značajnije pogoršanje vremena s kišom u cijeloj Hrvatskoj, a nedjelja dodatno i pad temperature zraka uz snijeg u gorju. Temperature su osjetno niže u cijeloj zemlji, osim na južnom Jadranu gdje se zadržalo toplije uz južne vjetrove.

U ponedjeljak prestanak kiše

Većinom oblačno vrijeme s povremenom kišom očekuje nas tijekom većeg dijela ponedjeljka, a u Dalmaciji, osobito južnoj još će biti i ponekog grmljavinskog pljuska.

Nedjeljno grmljavinsko nevrijeme na šibenskom području, foto: Šime Barešić / Otrow Photography
Nedjeljno grmljavinsko nevrijeme na šibenskom području, foto: Šime Barešić / Otrow Photography

U drugom dijelu dana oborine će postupno prestati, a prema večeri očekujemo razvedravanje. Oblaci i kiša najdulje će se zadržati na istoku zemlje. Na sjevernom će Jadranu biti uglavnom suho.

U početku će još biti vjetrovito, na Jadranu uz jaku buru, a prema kraju dana vjetar će postupno slabjeti. Na jugu Jadrana će još puhati južni vjetrovi, a tek se prema kraju dana očekuje prolazno okretanje na buru.

U utorak ujutro ponegdje mraz

Razvedravanje će u noći na utorak omogućiti dodatno snižavanje temperature zraka, osobito u gorskom području. Jutro će biti hladno u većem dijelu kontinentalne Hrvatske s temperaturom uglavnom od -1 do 5°C. Na Jadranu će biti toplije s temperaturama od 5 do 10°C.

Pri tlu će vrijednosti temperatura biti još malo niže, pa osim u gorskom području, mogućnost za slab mraz postoji i još ponegdje po kotlinama središnje Hrvatske i unutrašnjosti Istre.

Očekivane temperature pri tlu u utorak ujutro
Očekivane temperature pri tlu u utorak ujutro

Utorak donosi djelomice sunčano vrijeme, a manja mogućnost za koju kap kiše ili lokalni pljusak postoji tijekom poslijepodneva u unutrašnjosti Istre i zaleđu Rijeke.

Danju toplije s temperaturama od 14 do 19°C.

U srijedu još toplije

U srijedu će prevladavati pretežno i djelomice sunčano vrijeme, a temperature zraka još će malo porasti. Ujutro još ponegdje u gorskom području postoji mogućnost slabog mraza, a dnevne temperature zraka porast će na ugodnije vrijednosti, uglavnom od 15 do 20°C.

Prema kraju dana očekuje se novo jače naoblačenje sa zapada.

Očekivane dnevne temperature zraka u srijedu
Očekivane dnevne temperature zraka u srijedu

U četvrtak nova kiša

Približavanje nove ciklone sa sjeverozapada u četvrtak će donijeti novo povećanje naoblake i kišu u većem dijelu zemlje. Zapuhat će južni vjetrovi uz porast jutarnjih temperatura zraka, dok će dnevne biti bez veće promjene ili malo niže.

Krajem tjedna promjenjivo

Petak i vikend sudeći prema trenutnim prognostičkim materijalima donose pravo promjenjivo vrijeme. Prevladavat će djelomice sunčano vrijeme s dnevnim temperaturama zraka i do 22°C, ali i nestabilno uz pojavu povremene kiše ili pljuskova.

U nedjelju i idući ponedjeljak izgledan je i manji pad temperature zraka.

Pratite našu detaljnu trodnevnu prognozu za Hrvatsku, a desetodnevnu prognozu za vaše mjesto pronađite u tražilici pri vrhu stranice.

Na današnji dan

  • 04.07. - 1989. godine u Koopelšćaku i Mariji Bistrici palo 180 mm oborine
  • 05.07. - 1950. godine dosad najtopliji srpanjski dan u Hrvatskoj (u Karlovcu temperatura 42,4°C)
  • 06.07. - Srpanj močvaran, svačemu je kvaran
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more