U subotu svečano otvorenje izložbe Borisa Barana pod nazivom (Ne)vrijeme u Istri

Alen Šterpin
Neverin.hr ・ 29.03.2019. 21:43
(Ne)vrijeme u Istri autora Borisa Barana
(Ne)vrijeme u Istri autora Borisa Barana

Boris Baran je član Udruga fotografa Fotovun od njenog samog osnivanja i nagrađivani fotograf koji je izlagao na brojnim skupnim izložbama.

U subotu 30.3.2019. godine s početkom u 18 sati u Art Gallery "Pet kula", Motovun održat će se svečano otvorenje izložbe fotografija pod nazivom '(NE)VRIJEME U ISTRI', autora Borisa Barana.

U vrijeme intenzivnih klimatskih promjena, koje nisu zaobišle niti Istru, atmosferski procesi postaju sve ekstremniji. Priroda nam pritom pokazuje svoja različita meteorološka lica, koja nas istovremeno zadivljuju i upozoravaju na ranjivost ekosustava u kojem živimo.

(Ne)vrijeme u Istri autora Borisa Barana
(Ne)vrijeme u Istri autora Borisa Barana

Boris Baran je strastveni pejzažni fotograf iz Umaga koji svojim fotoaparatom duži niz godina bilježi meteorološke prilike u Istri, a kroz ovu izložbu nam donosi presjek najboljih meteo fotografija koje prikazuju svu raskoš atmosferskih utjecaja na prekrasne istarske pejzaže - od planinskog lanca Ćićarije do mora. Raznolikost meteoroloških motiva proizlazi iz zaljubljenosti autora u meteorologiju, planinarenje i prirodu općenito.

Izložba kao posveta Milanu Sijerkoviću

Ova izložba je i svojevrsna posveta pokojnom Milanu Sijerkoviću, našem proslavljenom meteorološkom stručnjaku, čiji rad autor izložbe iznimno cijeni, a imao je i čast osobno osobno upoznati g. Sijerkovića.

Boris Baran i Milan Sijerković na promociji knjige
Boris Baran i Milan Sijerković na promociji knjige "Pazin između jutarnje mrzline i podnevne vrućine" u pazinskom Spomen domu

Milan Sijerković je 2008. godine izdao knjigu pod nazivom 'Istarska meteorološka knjižica', opsežno stručno djelo iz područja meteorologije, prvo i jedino takvo djelo za područje Istre, a ovu izložbu slobodno možemo nazvati fotografskom "istarskom meteorološkom knjižicom", koja u sebi sadrži meteorološki "nakit" poput munja, pijavica, karakterističnih skupina oblaka, utjecaja orkanske bure i juga te mirne i spokojnije motive poput prekrasnih zalazaka Sunca. Otuda i naziv izložbe koji sam po sebi govori kako izložba predstavlja raspon između dramatičnih i spokojnih meteoroloških motiva.

(Ne)vrijeme u Istri autora Borisa Barana
(Ne)vrijeme u Istri autora Borisa Barana

Boris Baran je član Udruga fotografa Fotovun od njenog samog osnivanja i nagrađivani fotograf koji je izlagao na brojnim skupnim izložbama, a ovo je njegova druga individualna izložba. Od dobivenih nagrada vrijedi izdvojiti nagradu "Romolo Venucci" 2016. godine na natječaju za umjetnost i kulturu Istria Nobilissima, koji organiziraju Talijanska unija i tršćansko Narodno sveučilište, u kategoriji vizualnih umjetnosti (fotografija). U 2016. godini je s fotografijom Motovuna pobijedio na foto natječaju 'Kreativan pejzaž', navode iz Fotovuna.

Komentari

Najčitanije
Na današnji dan

 • 01.03. - Prvi marča, svaka travka vanka i ljubica plavka
 • 02.03. - Ožujak luđak
 • 03.03. - Ožujski prah je draži od srebra i zlata
 • Prognostički modeli

  Prognoze za more

  Usluge

  Postavi meteorološku postaju

  Meteorološka postaja

  Povoljno do meteorološke postaje!

  Već imate meteorološku postaju? Besplatno se priključite! Kontaktirajte nas.

  Oglašavanje na Neverin.hr

  Oglas

  Povoljno se oglašavajte!

  Nudimo Vam mogućnost oglašavanje Vaših proizvoda i usluga na našoj web lokaciji.