U Kostreni 198 mm, Brseču 144 mm kiše, u gorju počeo snijeg, zahlađenje tek stiže na Jadran

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Poplava u Rijeci, izvor: S. Drechsler
Poplava u Rijeci, izvor: S. Drechsler

Jaka i obilna kiša nastavila je padati kroz dan, posebice na sjevernom Jadranu i u središnjoj Hrvatskoj.

Danas smo već pisali o cikloni koja je zahvatila naše krajeve i koja je već do 14 sati donijela riječkom području i do 60 mm kiše. U idućih nekoliko sati kiša se još intezivirala.

U Rijeci palo do 200 mm kiše

Do 20 sati najviše kiše palo je na riječkom području. Prema podacima lokalnih meteoroloških postaja, 198 mm izmjereno je u Kostreni, a 91 mm u centru (Gervaiseva). Obilne kiše bilo je i na istoku Istre, tako je u Brseču palo čak 144 mm kiše.

Poplava u Rijeci, izvor: S. Drechsler
Poplava u Rijeci, izvor: S. Drechsler

Prema službenim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, do 20 sati najviše kiše palo je upravo u Rijeci (Kozala) 127 mm. Slijedi Parg-Čabar sa 54 mm te riječka zračna luka sa 41 mm.

Na području središnje i sjeverne Hrvatske najviše je kiše palo u Varaždinu, 36 mm i Krapini 35 mm. Manje od 20 mm kiše palo je (zasada) u Slavoniji i Dalmaciji, iako već sada na području Dalmacije ima jačih grmljavinskih nevremena uz lokalno veće količine kiše, tako je u Pirovcu palo 41 mm kiše. Do kraja dana te iduće noći kiša će i dalje nastaviti padati, ali sada više na jugu i istoku zemlje.

U gorju počeo snijeg

Snijeg i grmljavina na Platku u isto vrijeme, izvor: Whats up
Snijeg i grmljavina na Platku u isto vrijeme, izvor: Whats up

S padom temperature zraka u višem gorju počeo je snijeg. Već smo tijekom poslijepodneva gledali snježne pahulje na Platku, gdje je osim snijega zabilježena i grmljavina.

Temperatura zraka u večernjim satima kreće se od 2 do 6°C u gorju, od 9 do 12°C u unutrašnjosti te od 12 do 18°C na Jadranu. U idućim satima očekuje se daljni pad temperature, posebice u Dalmaciji.

Komentari