U BiH pao prvi snijeg, na Jadranu zapuhala orkanska bura

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 11 mjeseci
Prvi snijeg u naseljima oko Prokoškog jezera, foto: Mahalla.ba
Prvi snijeg u naseljima oko Prokoškog jezera, foto: Mahalla.ba

Temperatura zraka snizila se na 0°C na Zavižanu.

Hladna fronta koja je tijekom ponedjeljka zahvatila naše krajeve donijela je novo osjetno osvježenje i to u cijeloj Hrvatskoj. Kiša je pala u većem dijelu Hrvatske, a tek su manja područja ostala bez oborina ili sa vrlo malo kiše, uglavnom vanjski dalmatinski otoci.

Temperatura zraka snizila se na 0°C na Zavižanu, dok je u nizinama unutrašnjosti mjereno oko 10°C. U Splitu je temperatura zraka u samo jednom satu pala sa 26 na 12°C.

Snijeg u BiH

Najviše bosanske planine zabijelio je prvi ovosezonski snijeg. Na Bjelašnici je u 14 sati izmjereno čak -3°C.

Prvi snijeg u naseljima oko Prokoškog jezera, foto: Mahalla.ba
Prvi snijeg u naseljima oko Prokoškog jezera, foto: Mahalla.ba

Na Jadranu orkanska bura

Prema podacima DHMZ-a, do 14 sati u Splitu su zabilježeni udari bure od 126 km/h.

Nagla promjena vremena, jak vjetar i kiša iznenadili su Splićane. Promet teče usporeno, ulice su prekrili lišće, smeće i suhe grane, a palo je i nekoliko prometnih znakova, javlja HRT.

Neka su raskrižja oko podneva bila poplavljenja, a brza cesta Solin - Klis zatvorena je za kamione i tegljače. Trajekt iz Supetra kasnio je pola sata, a linija Makarska - Sumartin je u prekidu.

Slijedi stabilizacija vremena

U utorak će prevladavati djelomice i pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, prema istoku sjeverozapadnjak, a na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura.

Jutarnje temperature zraka bit će između 3 i 8 u unutrašnjosti te 10 i 16°C na Jadranu, a najviše dnevne od 12 do 17°C, a na Jadranu od 17 do 22°C.

Slično će biti i u srijedu, ujutro po gorskim kotlinama ponegdje i uz mraz. Većinom sunčano i stabilno vrijeme očekuje se do kraja tjedna. Od četvrtka slijedi porast temperature zraka, osobito dnevnih vrijednosti. I dalje će se zadržati bura i sjeverni vjetrovi, ali slabiji nego tijekom ponedjeljka i utorka.

Komentari