Tople li veljače da nas Bog sačuva!?

Alen Šterpin
Toni Lovnički ・ Prije 3 mjeseca
U daljini niska naoblaka i magla nad Jadranom koja se lijepo vidi na kameri s GMP Zavižan.
Izvor: DHMZ
U daljini niska naoblaka i magla nad Jadranom koja se lijepo vidi na kameri s GMP Zavižan. Izvor: DHMZ

Stara narodna izreka obično kaže; „Topla li siječnja da nas Bog sačuva“, a što se događa ove veljače i što je bilo u ovo doba prošle to vjerojatno isto samo Bog zna.

Ovogodišnja veljača više pokazuje svoju topliju stranu koja je nepoznata onima koji je znaju kao najhladniji mjesec u Hrvatskoj, ali i šire. Ako se pogledaju neke stare zabilješke onda je svima poznata oštra zima iz veljače 1929. godine koja se još naziva i "zimom stoljeća", a ima podataka da je oštro hladno bilo i 1621. godine.

Neuobičajena toplina

U današnje vrijeme bilježe se temperature zraka i od 19°C što je rijetko kada zabilježeno. Toliko je u nedjelju izmjereno u Kninu i Pazinu, a u ponedjeljak je Gospić zajedno s Daruvarom, Kninom i Pazinom bio najtopliji grad u Hrvatskoj uz temperaturu zraka od 18°C. Primjerice, na Zavižanu je u nedjelju najviša dnevna temperatura dosegnula 11,9°C što je za samo 1,9°C niže od povijesnog rekorda za veljaču. U nedjelju u 13 sati nije bilo niti jedne postaje DHMZ-a na kojoj je temperatura zraka bila jednoznamenkasta, a kamoli u minusu.

U utorak je Karlovac bio najtopliji grad u Hrvatskoj u ovoj veljači do sada s maksimalnom temperaturom zraka od 20°C.

Češća magla na Jadranu nego na kopnu

Zbog temperaturne inverzije, odnosno hladnijeg mora i toplijeg zraka na sjevernom i srednjem Jadranu početkom tjedna došlo je do pojave sumaglice i magle koja je smanjila vidljivost. Prema NASA-inoj snimci magle je bilo i na obalama sjeverne Italije, ali i duž otvorenog dijela Jadrana prema Dalmaciji.

Magla i niska naoblaka nad Jadranom vidljiva iz svemira.
Izvor: NASA
Magla i niska naoblaka nad Jadranom vidljiva iz svemira. Izvor: NASA

Rekordne visine snijega u veljači 2018. godine

Podsjetimo da je prošla veljača bila pod debelim snježnim pokrivačem, osobito u gorju gdje su se krajem mjeseca mjerili i rekordi.

Zimska večer u Delnicama s rekordnom visinom snijega u veljači 2018. godine.
Izvor: Aleksandar Gospić Photography
Zimska večer u Delnicama s rekordnom visinom snijega u veljači 2018. godine. Izvor: Aleksandar Gospić Photography

Na čak četiri meteorološke postaje izmjerena je rekordna visina snijega u povijesti mjerenja. U Delnicama je izmjereno 182 cm snijega (stari: 175 cm, 1984.), Crnom Lugu-Risnjak 155 cm (145 cm, 2013.), Plitvicama 149 cm i Ogulinu 120 cm (118 cm, 1955.). Najviše snijega izmjereno je kao i uvijek na Zavižanu, 258 cm. Osim snijega kraj veljače i početak ožujka bili su obilježeni vrlo hladnim jutrima u većem dijelu zemlje gdje su oboreni i neki mjesečni rekordi.

Visine snijega na postaja DHMZ-a 28.02.2018.
Izvor: HRT
Visine snijega na postaja DHMZ-a 28.02.2018. Izvor: HRT

Vikend u znaku primjerenih temperatura za veljaču

U petak se očekuje prolazna promjena vremena s kojim će biti i slabih oborina. Tijekom vikend se predviđa sunčano vrijeme, ali znatno hladnije uz temperature zraka koje su primjerene za ovo doba godina. Dodatnu neugodnost stvarat će umjeren sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti i jaka bura na Jadranu.

Komentari