Tjedan pred Božić donosi hladnije i stabilnije vrijeme, još uvijek upitan hladan prodor za Badnjak

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 17.12.2017. 22:15
Prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka za Badnjak uz ciklonu na jugu Italije (GFS model)
Prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka za Badnjak uz ciklonu na jugu Italije (GFS model)

Oborina će biti u manjim količinama, iako prognostički modeli još uvijek nisu suglasni u kolikoj će mjeri prodor sa sjevera zahvatiti naše krajeve.

Tjedan iza nas obilježili su nagli skokovi temperature i tlaka zbog kojih se dobar dio ljudi nije osjećao dobro.

Prisjetimo se jake južine početkom tjedna, koja je u Gorskom kotaru izazvala veću materijalnu štetu, a na ostatku Hrvatske vrlo vjetrovito i neuobičajeno toplo vrijeme. Potom je četvrtak donio pad temperature, a petak je zbog približavanja ciklone donio novu južinu i nagli porast temperature, da bi pak navečer sa sjevera hladna fronta donijela hladniji zrak. Sve te promjene pratila je naoblaka i kiša, koja je bila gotovo svakodnevna pojava, što na moru što na kopnu, a snijeg je pao u gorju i u nekim nizinama tek u noći s petka na subotu.

Za vikend se vrijeme na većem dijelu Hrvatske smirilo, a pljuskova i grmljavine bilo je još samo u Dalmaciji, gdje je noćas iznad 400 metara nadmorske visine padao i snijeg.

Početak tjedna donosi suho i hladnije vrijeme

Početkom tjedna nastavlja se pritjecanje hladnijeg zraka sa sjeveroistoka, tako da će temperature zraka još malo pasti u odnosu na one vrijednosti koje smo imali za vikend.

Još su u noći na ponedjeljak mogući lokalni pljuskovi na jugu Dalmacije, a povećana naoblaka tijekom ponedjeljka u Lici i Slavoniji. Tijekom dana se očekuje na većem dijelu Hrvatske barem dijelomice sunčano vrijeme. Sunčanije će posvuda biti u utorak, a onda će srijeda i četvrtak donijeti opet malo više oblaka u unutrašnjosti Hrvatske, rijetko i koju pahulju snijega ili kap kiše na sjevernom Jadranu. U jutarnjim satima u unutrašnjosti je moguća magla.

Vjetar će biti uglavnom slab, na Jadranu umjerena i pojačana bura, tek rijetko i jaka. U Slavoniji povremeno umjeren sjeverozapadnjak.

Jutarnje temperature zraka, ovisno o naoblaci kretat će se od -8 do -2°C u unutrašnjosti, te od -2 do 3°C na Jadranu, a dnevne od 0 do 4°C u unutrašnjosti te od 3 do 8°C na Jadranu.

Za vikend prolazno naoblačenje

Kraj tjedna donosi više oblaka, ali i blagi porast temperatura zraka. Uz više oblaka tijekom petka i subote ponegdje je moguća i slaba oborina, na istoku Hrvatske i u gorju malo snijega, a na jugu Jadrana malo kiše. Oborina će biti u manjim količinama, iako prognostički modeli još uvijek nisu suglasni u kolikoj će mjeri prodor sa sjevera zahvatiti naše krajeve. Većina modela očekuje da će prodor svojom glavninom zahvatiti istočnu Europu, a nas će samo okrznuti. Nedjelja će, na Badnjak, donijeti opet nešto niže temperature.

Prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka za Badnjak uz ciklonu na jugu Italije (GFS model)
Prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka za Badnjak uz ciklonu na jugu Italije (GFS model)

Nakon Božića početak zapadnog strujanja: toplije i vlažnije

Bez obzira na ishod hladnog prodora za Badnjak, modeli su prilično suglasni na uspostavu zonalne cirkulacije u periodu nakon Božića. To će za nas označiti početak jačeg zapadnog, a potom i jugozapadnog strujanja koje će donijeti više temperature i vlažniji oceanski zrak, te prve kišne kapi odmah nakon Božića, najprije na sjevernom Jadranu.

Ukoliko se takva očekivanja pokažu točnima, postoji mogućnost da se takvo vrijeme zadrži sve do kraja godine.

Situacija nakon Božića upućuje na uspostavu zonalne cirkulacije, širenje anticiklone nad Sredozemlje i dolazak vlažnijeg zraka sa zapada (GFS model)
Situacija nakon Božića upućuje na uspostavu zonalne cirkulacije, širenje anticiklone nad Sredozemlje i dolazak vlažnijeg zraka sa zapada (GFS model)

Komentari

Najčitanije
Na današnji dan

 • 28.03. - 1964. godine zabilježen najviši potresni val tsunami visine 60 m u Valdezu (Aljaska)
 • 29.03. - 1962. godine u Gračacu ukupna mjesečna količina oborine bila je 418,9 mm
 • 30.03. - 1995. godine jako zahlađenje, snijeg u Dalmaciji, orkanska bura (u Splitu 163 km/h)
 • Prognostički modeli

  Prognoze za more

  Usluge

  Postavi meteorološku postaju

  Meteorološka postaja

  Povoljno do meteorološke postaje!

  Već imate meteorološku postaju? Besplatno se priključite! Kontaktirajte nas.

  Oglašavanje na Neverin.hr

  Oglas

  Povoljno se oglašavajte!

  Nudimo Vam mogućnost oglašavanje Vaših proizvoda i usluga na našoj web lokaciji.