Štetna navika još uvijek nije ukinuta: ovog vikenda započinje ljetno računanje vremena

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Prelazak na ljetno računanje vremena, foto: Ilustracija
Prelazak na ljetno računanje vremena, foto: Ilustracija

Usvojenu rezoluciju o ukidanju režima ljetnog i zimskog računanja vremena još mora potvriti Europska komisija.

U noći sa subote na nedjelju pomičemo sat za jedan sat unaprijed, pa se vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata. Na ljetno računanje vremena uvijek prelazimo zadnju nedjelju u ožujku. Ove godine je to 25. ožujka 2018.

Prije nešto više od mjesec dana pisali smo da je Europski paralament usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u Europskoj uniji.

Njihov prijedlog još treba potvrditi Europska komisija.

"Današnjom rezolucijom o ljetnom računanju vremena htjeli smo poslati snažan poziv Europskoj komisiji kako je došlo vrijeme da zaustavimo štetnu praksu pomicanja kazaljki na satu dvaput godišnje. U svrhu bolje regulacije, potrebno je ukinuti ili mijenjati zakone koji nemaju željeni učinak ili su čak štetni za mnoge građane", rekao je tada hrvatski zastupnik u Parlamentu Davor Škrlec.

No, do potvrđivanja te rezolucije i dalje ćemo imati i ljetno i zimsko vrijeme, kao i promjenu sata u zadnjim nedjeljama listopada i ožujka.

S ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

Komentari