Snijeg na istoku i pljuskovi na jugu: modeli povećali oborine za nedjelju

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije jednu godinu
Ukupne oborine sutra do 16 sati, izvor: GFS / Neverin
Ukupne oborine sutra do 16 sati, izvor: GFS / Neverin

Nedjelja donosi oblačnije vrijeme s povremenim snježnim oborinama na istoku, te pljuskovima na jugu.

S jugoistoka će tijekom sutrašnjeg dana na područje Hrvatske pritjecati nešto vlažniji zrak, stoga će nedjelja u Hrvatskoj donijeti oblačnije vrijeme s povremenim oborinama.

Oborina je danas bilo na jugu Jadrana, posebice na vanjskim jadranskim otocima gdje je bilo i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Najviše oborina na istoku

Noćas dolazi do jačeg povećanja naoblake s jugoistoka, a ubrzo i prvih oborina na istoku i jugu Hrvatske. Tako će na području istočne Slavonije snijeg početi već tijekom noći, a onda se ujutro širiti prema zapadu. Najviše oborina očekuje se na samom jugoistoku Slavonije, posebice uz granicu sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Oborine će se zadržavati uglavnom istočnije od linije Kutina-Virovitica. Na krajnjem istoku može pasti i oko 5 cm snijega, a pokoja pahulja može pasti i na području središnje i gorske Hrvatske.

Na sjeveru Jadrana suho, na jugu pljuskovi

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana suho, dok će na preostalom dijelu srednjeg Jadrana i na jugu biti povremenih oborina. Na krajnjem jugu mogući su i jači grmljavinski pljuskovi, posebice tijekom noći i jutra prema otvorenom moru. U dalmatinskoj Zagori iznad 300 metara visine, posebice u zaleđu Splita i Makarske moguće su i snježne oborine.

Tijekom poslijepodneva oborine će polako slabjeti, a do navečer i prestati.

Puhat će bura na većem dijelu Jadrana, a osobito na sjevernom dijelu još uvijek i s orkanskim udarima. Tijekom dana u slabljenju na umjerenu do jaku, na poznatim lokalitetima po buri još uvijek i olujnu. Značajnije slabljenje vjetra očekuje se u večernjim satima. Na krajnjem jugu na dubrovačkom području veći dio dana puhat će južni i jugozapadni vjetar.

Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od -5 do 0°C, dnevne od 0 do 3°C, a na Jadranu ujutro od 2 do 6°C, danju od 5 do 8°C, malo toplije samo na području Dubrovnika.

Ukupne oborine sutra do 16 sati, izvor: GFS / Neverin
Ukupne oborine sutra do 16 sati, izvor: GFS / Neverin

Komentari