Snijeg je počeo padati i u nizinama, glavnina oborina u drugom dijelu dana i noći na subotu

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 6 mjeseci
Oborine su jutros zahvatile i nizine unutrašnjosti, izvor: DHMZ
Oborine su jutros zahvatile i nizine unutrašnjosti, izvor: DHMZ

Glavnina oborina očekuje se u drugom dijelu dana i u noći na subotu kada će se oborinski val najviše premjestiti prema sjeveru.

Tijekom jutra snijeg je počeo padati i na području središnje Hrvatske, a oborinski val nastavlja se širiti prema sjeveru. Snijeg nošen burom pada i u podvelebitskom primorju, dok u Dalmaciji pada kiša.

U Gospiću 21 cm

Najviše je snijega tijekom jučerašnjeg dana palo u gorskim predjelima. Razlog tome je zadržavanje oborina na području Jadrana, osobito Dalmacije, i predjelima uz Jadran.

Mala Kapela, foto: HAK
Mala Kapela, foto: HAK

Prema podacima DHMZ-a na Zavižanu jutros ima 25 cm, Gospiću 21, Plitvičkim jezerima 19, Slunju 16, Ogulinu 12, Otočcu i Parg Čabru 11, Crnom Lugu 10 i Delnicama 9 cm snježnog pokrivača.

U Karlovcu je izmjereno 3 cm snijega, a u Hrvatskoj Kostajnici 2 cm.

Oborinski val tek pristiže

I tijekom petka se najviše oborina očekuje u Dalmaciji, gorju, susjednoj Bosni i Hercegovini te Posavini i istočnoj Slavoniji. Glavnina oborina očekuje se u drugom dijelu dana i u noći na subotu kada će se oborinski val najviše premjestiti prema sjeveru. Animaciju kretanja oborina pratite na bilogorskom radaru.

Oborine su jutros zahvatile i nizine unutrašnjosti, izvor: DHMZ
Oborine su jutros zahvatile i nizine unutrašnjosti, izvor: DHMZ

Spomenimo da se očekuje manje oborina u sjevernijim krajevima, osobito u sjevernim dijelovima središnje Hrvatske, gdje je moguć nastanak tek dekorativnog snježnog pokrivača. Izraženiji snijeg uz 15-ak cm novog snježnog pokrivača izgledan je u gorju te dijelovima Slavonije, osobito na jugoistoku.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren, prema večeri ponegdje i pojačan sjeveroistočnjak, dok će na većem dijelu Jadrana puhati umjerena i jaka bura, u podvelebitskom primorju i olujna, dok će samo na jugu Jadrana puhati jugo.

Temperature zraka od -4 u gorskom dijelu do 2°C u nizinama, na Jadranu većinom od 3 do 8°C, na krajnjem jugu do 14°C.

Sv. Rok, foto: HAK
Sv. Rok, foto: HAK

U subotu smirivanje vremena

Još će u prvom dijelu subote prevladavati većinom oblačno vrijeme s oborinama, u Dalmaciji uz kišu, na jugu još i pokoji grmljavinski pljusak, dok će u unutrašnjosti padati snijeg.

Malo je snijega moguće u noći i u višim predjelima Zagore. Na sjevernom Jadranu od jutra sunčano.

Tijekom poslijepodneva se očekuje smirivanje vremena, navečer i razvedravanje.

Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Temperature zraka u unutrašnjosti od -5 do 0°C, na Jadranu od 1 do 7°C, toplije samo na dubrovačkom području. Navečer hladnije.

Nedjelja donosi hladno jutro

Razvedravanje i smirivanje vjetra u noći na nedjelju donijet će niže temperature zraka, koje će se ponegdje spustiti ispod -10°C.

Idući tjedan donosi djelomice oblačno vrijeme s temperaturom zraka u okviru prosjeka, a povremeno je malo kiše moguće prvenstveno na Jadranu.

Komentari