Snijeg i bura zatvorili prometnice, zabijelilo se Gorski kotar, Medvednica, Učka..., a u Dalmaciju zahlađenje tek stiže

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Vršek, izvor: HAK
Vršek, izvor: HAK

Izraženi frontalni poremećaj s ciklonom noćas je počeo značajnije djelovati na vrijeme u Hrvatskoj.

Dolazak hladnog i vlažnog zraka sa sjevera u sklopu hladne fronte, podno Alpa uzrokovali su nastanak ciklone koja se tijekom noći i jutra nastavila produbljivati te značajnije djelovati na vrijeme u Hrvatskoj.

Najviše snijega u Gorskom kotaru

Zahlađenje je najizraženije bilo u gorskim predjelima gdje je temperatura brzo pala ispod nule, a kiša prešla u snijeg. Tako je do jutros u 7 sati već nastao i uglavnom tanji snježni pokrivač.

Prema podacima DHMZ-a, u 7 sati najviše je snijega bilo na meteorološkoj postaji Parg Čabar, 10 cm. Temperatura se tamo spustila do -1°C. U Delnicama je izmjereno 7 cm snijega. Snježni pokrivač od 4 cm izmjeren je na meteorološkoj postaji Puntijarka (Sljeme) i u Crnom Lugu na Risnjaku. Na vrh Velebita oborine i zahlađenje nisu stigli do 7 sati, ali je zato na Zavižanu temperatura naglo pala u 8 sati na -4°C i počeo je padati snijeg. Snijeg je pao i na Učki iznad 700 metara nadmorske visine.

Dvije različite Hrvatske

S obzirom na temperature zraka izmjerene u 9 sati, možemo podijeliti Hrvatsku na dva dijela: sjeverniji hladniji dio s temperaturama od 3 do 6°C (u gorju ispod 0, a na sjevernom Jadranu do 8°C), te južni topliji s temperaturama do 18°C koliko mjerimo na srednjedalmatinskim otocima.

Temperature zraka u 9 sati: hladni sjeverni dio i topli južni dio Hrvatske, izvor: Neverin
Temperature zraka u 9 sati: hladni sjeverni dio i topli južni dio Hrvatske, izvor: Neverin

Nastanak ciklone na području sjeverne Italije i Jadrana usporio je pritjecanje hladnog zraka prema jugu, te će ta ciklona podržavati dulje vremena oblačno vrijeme s oborinama. Tek se krajem dana očekuje prodor hladnijeg zraka prema jugu i širenje bure sa sjevernog Jadrana do južnog.

Na sjeveru Hrvatske očekuje se postupno slabljenje oborina, ali će se do kraja dana zadržati oblačno uz povremenu kišu, a u brdima iznad 400 metara i snijegom.

Mala Kapela, izvor: HAK
Mala Kapela, izvor: HAK
Brinje, izvor: HAK
Brinje, izvor: HAK

HAK o stanju na cestama

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, državna cesta DC1 i Paški most zasada su otvoreni za sve skupine vozila.

Vršek, izvor: HAK
Vršek, izvor: HAK
Delnice, izvor: HAK
Delnice, izvor: HAK

U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg, kao i na širem području Pasjaka (nošen vjetrom). U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Zbog vjetra zatvorene dionice

Zbog vjetra:

za sav promet zatvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena;

dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, brza cesta čvor Čavle-čvor Kikovica (A6), dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica otvorene su samo za osobna vozila;

na autocesti A7 Draga-Šmrika, dionici Jadranske magistrale Bakar-Senj (DC8) i na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

u Gorskom kotaru:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2,

stara cesta kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica,

DC32 Prezid-Delnice,

DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin,

DC203 Brod na Kupi-Delnice,

DC305 Parg-Čabar,

DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,

ostale lokalne i županijske ceste na području Čabra, Vrbovskog i Delnica.

u Lici:

DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac

DC23 Kapela-Žuta Lokva-Senj

DC25 Korenica-Bunić-Lički Osik

D42 Poljanak

DC50 Špilnik-Korenica

Usporeno se vozi i zbog prometnih nezgoda.

Komentari