Službeno je: jutrošnji potres u Zagrebu 5,5 po Richteru! NE NASJEDAJTE NA GLASINE!

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 22.03.2020. 08:59
Jutrošnji potres u Zagrebu bio je magnitude 5,5 po Richteru
Jutrošnji potres u Zagrebu bio je magnitude 5,5 po Richteru

Snažan potres jutros je pogodio Zagreb. Pola sata nakon toga uslijedio je novi, neznatno slabiji potres.

U nastavku prenosimo službenu obavijest Seizmološke službe:

"Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0."

Možemo očekivati naknadne slabije potrese. Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je jako jako mala (ne nasjedajte na glasine o jačem potresu koji slijedi I NE ŠIRITE GLASINE).

Potrese ne možemo prognozirati, bilo kakve obavijesti da slijedi snažniji potres nisu točne! Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je izrazito mala. Možemo očekivati naknadne slabije potrese. Nemamo struje i radimo sve što možemo da damo pravodobne i točne informacije, javljaju iz Seizmološke službe.

Geofizika: Ostanite pribrani, nemojte paničariti

Dragi prijatelji, dogodilo se ono o čemu pričamo već dugo: snažan potres u Zagrebu! I nije bio bezveze! No nije ni katastrofa. Ima štete, ponajprije u starijem dijelu grada i na starijim građevinama. Serveri Seizmološke službe su pali, ali seizmolozi su u akciji.

Ostanite pribrani, nemojte paničariti. Morate biti svjesni da slijedi pojačana seizmička aktivnost u sljedećim tjednima, možda mjesecima. Ne možemo vam reći hoće li doći jači potres, ali možemo očekivati oko desetak potresa magnitude oko 4.0, stotinjak magnitude 3.0, oko tisuću magnitude 2.0. Neće biti ugodno, ali ni katastrofa – nakon nekog vremena ćete se čak i naviknuti.

Ovi magnitude oko 4.0 mogu manju štetu prouzrokovati, prvenstveno na lošije građenim i starijim građevinama i onima već oštećenima. Ako netko ima oštećenja, neka zatvori plin i vodu. Ako vas je strah vratiti se u kuću/stan, ostanite vani – samo bez panike!

Panika nikome nije ništa dobro donijela... Čim nešto novo saznamo, javit ćemo vam i ovim putem, piše Geofizika uživo na Facebooku.

Komentari

Najčitanije
Na današnji dan

 • 07.04. - 06./07. travnja 1943. godine u mjestu Plase snježni ovjes promjena 20 cm, uz buru
 • 08.04. - Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vremena
 • 09.04. - Travanjske kiše, svibanjsko cvijeće
 • Prognostički modeli

  Prognoze za more

  Usluge

  Postavi meteorološku postaju

  Meteorološka postaja

  Povoljno do meteorološke postaje!

  Već imate meteorološku postaju? Besplatno se priključite! Kontaktirajte nas.

  Oglašavanje na Neverin.hr

  Oglas

  Povoljno se oglašavajte!

  Nudimo Vam mogućnost oglašavanje Vaših proizvoda i usluga na našoj web lokaciji.