Slijede osjetno topliji dani, a početkom idućeg tjedna novo pogoršanje i zahladnjenje

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 27.03.2020. 09:04
Sa sjevera će nam ponovno pritjecati hladniji zrak
Sa sjevera će nam ponovno pritjecati hladniji zrak

Četvrtak je donio značajniji porast temperature zraka u odnosu na prvu polovicu tjedna. U Dalmaciji je temperatura porasla do 18°C koliko je izmjereno u Pločama. U unutrašnjosti su vrijednosti temperature još bile jednoznamenkaste, a temperature ispod nule zadržale su se samo u gorju. Snijeg je u nizinama zamijenila kiša, a snježni pokrivač ubrzano kopni.

U petak u 7 sati najviše snijega ima na Zavižanu gdje je izmjereno 36 cm. U Crnom Lugu ima 31 cm, Ogulinu 28 cm, Sljemenu 19 cm, Pargu 13 cm, Kutjevu 11 cm, Daruvaru 10 cm, Gospiću 4 cm te Bednji 3 cm.

Slijedi porast temperature zraka

Od petka slijedi daljnji porast temperature zraka, a za vikend će i u unutrašnjosti vrijednosti porasti i iznad 15°C. Očekuje se promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima, kojih će u subotu više biti na zapadu i sjeveru zemlje, a u nedjelju se povoljnije vrijeme očekuje u većem dijelu zemlje.

Malo će kiše još tijekom petka i subote pasti uglavnom na Jadranu.

Novi prodor hladnoće od ponedjeljka

U ponedjeljak će u naše krajeve sa sjevera ponovno početi pritjecati hladniji zrak, što će se osjetiti prije svega u unutrašnjosti zemlje. Ponovno će biti oborina, i to uglavnom u manjim količinama pri čemu se snježne pahulje ponovno mogu spustiti do nizina, ali ovaj put bez stvaranja snježnog pokrivača.

Sinoptička situacija početkom tjedna ponovno će omogućiti pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera
Sinoptička situacija početkom tjedna ponovno će omogućiti pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera
Sa sjevera će nam ponovno pritjecati hladniji zrak
Sa sjevera će nam ponovno pritjecati hladniji zrak

Zapuhat će umjeren, na udare i jak sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu bura, osobito na sjevernom Jadranu gdje će biti jaka i olujna.

Hladnija epizoda u idućem tjednu ipak će biti manje izražena i kraća nego ovotjedna. Već od sredine tjedna izgledan je porast temperature zraka.

Spomenimo i to da će se predstojeće zahladnjenje najmanje osjetiti u Dalmaciji gdje će se i početkom tjedna zadržati ugodno toplo.

Na današnji dan

  • 04.07. - 1989. godine u Koopelšćaku i Mariji Bistrici palo 180 mm oborine
  • 05.07. - 1950. godine dosad najtopliji srpanjski dan u Hrvatskoj (u Karlovcu temperatura 42,4°C)
  • 06.07. - Srpanj močvaran, svačemu je kvaran
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more