Siječanjsku sušu prolazno bi mogla ublažiti slabija promjena vremena koja se očekuje za vikend

Alen Šterpin
Toni Lovnički ・ 16.01.2020. 21:42
Očekivana visina snijega prema ICON modelu do ponedjeljka navečer.
Očekivana visina snijega prema ICON modelu do ponedjeljka navečer.

Siječanj će Hrvatskoj ostati zapamćen po suši ako se ovakvo vrijeme bude nastavilo do kraja mjeseca. Do sredine mjeseca na niti jednoj postaji u Hrvatskoj nije palo više od 5 mm oborine.

Stabilno i sušno vrijeme traje još od badnjaka 2019. godine, a zadnje su konkretne oborine u Hrvatskoj pale u danima prije Božića 2019. kad se u dva navrata zraka spustio ispod 990 hPa što je na Jadranu pogodovalo nastanku visoke plime.

Zadnjih nekoliko dana u većem dijelu unutrašnjosti ima magle i niskih oblaka, a sunčano vrijeme prevladava na Jadranu te u gorju. Zbog relativno slabog vjetra i nešto veće vlage u zraku povremene magle ima i prema otvorenom moru. Magla koja se zadržava u Zagrebu u kombinaciji sa smogom uzrokuje povišenje otrovnih čestica u zraku.

Najhladnija mjesta u jutarnjim satima najčešće su Bednja i Gospić, dok je Ogulin među najtoplijima zbog jugozapadnog vjetra (fena), pa je došlo do već poznatog povišenja temperature. U Gospiću je u srijedu u 6 sati u izmjereno -5°C, a u Ogulinu 7°C.

Tu se može spomenuti i jedan zanimljiv uvid u nastanak tog jugozapadnjaka. Vjetar struji niz planine Klek i Malu Kapelu te zagrijava zrak u ogulinskom polju, a s druge strane Kapele zadržava se hladan zrak, pa tko se vozi autocestom A1 iz smjera Ogulina kroz tunel Mala Kapela prema Lici može naići na vrlo velike skokove temperature zraka. Na Modrušu je temperatura 5°C, a u Lici prema Brinju -5°C.

Na početku teksta spomenuta je siječanjska suša, a tu bi sušu mogla ublažiti prolazna promjena vremena koja se očekuje u subotu. U gorskim će predjelima pasti do 10 cm snijega do nedjelje navečer, a na Jadranu će biti kiše uz mogućnost za grmljavinu. Povremenih slabih oborina na granici kiše i snijega može biti i u ostatku unutrašnjosti, pa bi do ponedjeljka navečer na kopnu moglo pasti do 30 mm oborine, najviše u Gorskome kotaru, a najmanja na istoku gdje bi se magla trebala smanjivati prema kraju vikenda. Između 15 i 40 mm kiše past će na Jadranu, a ponegdje, ponajprije u subotu može pasti i više kiše.

Od subote ujutro na Jadranu će zbog blažeg pada tlaka zraka zapuhati umjereno i jako jugo kojeg će prema večeri zamijeniti jaka bura koja će duž Jadrana puhati tijekom nedjelje.

Uz porast tlaka zraka u utorak i srijedu će prema sadašnjim izračunima biti sunčano, ali i hladno vrijeme.

Više informacija o vremenu možete pronaći na našoj stranici u našoj detaljnoj trodnevnoj prognozi za Hrvatsku.

Na današnji dan

  • 30.09. - 1884. godine postavljen meteorološki stup na Zrinjevcu u Zagrebu
  • 01.10. - 1953. godine osnovana meteorološka postaja Zavižan
  • 02.10. - Žira na drvu množina, bude jaka zima
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more