Sezonska prognoza za jesen: očekuje se povećana grmljavinska aktivnost, posebice na Jadranu

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 10 mjeseci
Sezonska prognoza Accuweathera za jesen 2018., izvor: Accuweather
Sezonska prognoza Accuweathera za jesen 2018., izvor: Accuweather

Očekuje se povećana grmljavinska aktivnost, posebice na području Italije, Jadrana i Dinarida, a moguće su i izraženije grmljavinske oluje.

Poznati američki prognostički servis Accuweather redovito izdaje svoje sezonske prognoze za Europu. Za ljeto koje je vrhuncem iza nas, Accuweather je prognozirao sušnije od prosjeka za veći dio Europe, dok je za južnije dijelove Italije i Balkana prognozirao učestale grmljavinske oluje.

Nastavak toplijeg vremena

Accuweather očekuje nastavak toplijeg vremena i u jesen, posebice za zapad i sjever Europe. Tako će sve do kraja listopada toplije vrijeme od prosjeka biti na britanskom otočju, Francuskoj i Njemačkoj. Obilnije kiše će prema prognozi na zapad Europe stići tek u studenom.

Na krajnjem sjeveru, u Skandinaviji će i dalje postojati opasnost od požara. Istok Europe može očekivati toplije vrijeme od prosjeka u cijelom periodu.

Sezonska prognoza Accuweathera za jesen 2018., izvor: Accuweather
Sezonska prognoza Accuweathera za jesen 2018., izvor: Accuweather

Jesen 2018. u Hrvatskoj

Prognoza Accuweathera za područje južne Europe očekuje topliji rujan od prosjeka, dok će u listopadu i studenom temperature zraka biti u okvirima prosječnih ili čak malo niže od prosječnih.

Očekuje se povećana grmljavinska aktivnost, s naglaskom na području Italije, Jadrana i Dinarida, a moguće su i izraženije grmljavinske oluje. Očekuju se sporo pokretnije ciklone koje će donijeti i veću količinu kiše, moguću tuču i jake vjetrove, a napominju i mogućnost pijavica, osobito za istočno Sredozemlje.

Sezonske prognoze ne mogu se pohvaliti velikim postotkom ostvarenja, ali ipak možemo reći da su rezultati iz godine u godinu sve više zadovoljavajući, u skladu s razvojem novih tehnologija i bržih računala.

Komentari