Sezonska prognoza AccuWeathera: Sibirski zrak u Europu stiže tek u drugom dijelu zime

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Prognoza AccuWeathera za zimu 2017./2018. u Europi, izvor: AccuWeather
Prognoza AccuWeathera za zimu 2017./2018. u Europi, izvor: AccuWeather

Spomenuta Skandinavska anticiklona najčešće je uvjet i za zimsko vrijeme u Hrvatskoj.

Zima će u Europi započeti s čestim nevremenima na sjeveru i zapadu kontinenta koji će tom području donijeti vjetrove i kišu, prognozira AccuWeather, jedan od najpoznatijih američkih prognostičkih servisa koji redovito izdaje sezonske prognoze za Europu. Česte oluje očekuju se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj i Njemačkoj i to više tijekom prosinca i dijela siječnja.

Sa bilo kojom od oluja koje će zahvatiti to područje, moguć je snijeg u višim nadmorskim visinama Velike Britanije, ali također i na jugu Njemačke i Francuske, rekao je Alan Reppert, iskusni meteorolog AccuWeathera.

Oluje na spomenutom području kod nas uzrokuju toplije vrijeme od prosjeka i blagu zimu, jer je tada vrlo izraženo zapadno i jugozapadno strujanje s oceana, što će niske temperature "otpuhati" daleko na istok i sjeveroistok, daleko od naših krajeva.

Sibirski zrak stiže nakon jačanja anticiklone u Skandinaviji

Kasni snijeg u Njemačkoj mogao bi se ponoviti i ove zime (travanj 2017.), izvor: Frank Rumpenhorst/dpa via AP
Kasni snijeg u Njemačkoj mogao bi se ponoviti i ove zime (travanj 2017.), izvor: Frank Rumpenhorst/dpa via AP

Prosinac i veći dio siječnja područje srednje Europe obilježit će nešto više temperature zraka od prosjeka, što će goditi svima koji planiraju i u tom dijelu godine boraviti na otvorenom, a svi oni koji žude za hladnim i snježnim vremenom morat će se strpiti do kraja siječnja.

U to vrijeme, iznad Skandinavskog poluotoka jačat će anticiklona, koja će u drugoj polovici zime donijeti sibirski zrak u srednju Europu i alpsko područje.

S obzirom da je spomenuta Skandinavska anticiklona najčešće uvjet i za zimsko vrijeme u Hrvatskoj, možemo zaključiti da će tada prava zima sa snjegom zahvatiti i naše krajeve.

Očekuje nas manje oborina od prosjeka

Za područje Sredozemlja, posebice za dijelove Španjolske i Italije AccuWeather očekuje manje kiše od uobičajenih vrijednosti. Manjak kiše očekuje se i na podučju Balkanskog poluotoka tijekom zime 2017./2018., a time i Hrvatske.

Iako su dijelovi Hrvatske i Italije dobili obilne oborine na početku jeseni, to ipak nije dovoljno za to područje. Ukoliko nakon sušne zime dođe i sušno proljeće, to će zasigurno imati negativan utjecaj na vetegaciju na tom području, ali i na šumske požare u ljeto 2018. godine, piše AccuWeather.

Suša u dolini rijeke Po (srpanj 2017.), izvor: AP Photo/Luca Bruno
Suša u dolini rijeke Po (srpanj 2017.), izvor: AP Photo/Luca Bruno

Komentari