Rekordna kiša u Dubrovniku, pijavica na moru srednje Dalmacije

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 02.10.2018. 20:34
Pijavica snimljena jutros između Visa i Hvara, foto: Ivan Bulić
Pijavica snimljena jutros između Visa i Hvara, foto: Ivan Bulić

Pijavica je trajala oko 10-ak minuta.

Utorak je u sklopu prolaska frontalnog poremećaja povezanog s ciklonom koja se stvorila na južnoj strani Alpa donio većinom oblačno vrijeme s povremenom kišom. Kiše je bilo u većem dijelu Hrvatske uglavnom u noći, dok je tijekom dana povremenih oborina bilo još u Dalmaciji.

Pritom se ističe Dubrovnik gdje je rano jutros u samo nekoliko sati pala rekordna količina kiše.

U Dubrovniku palo 259 mm kiše

U Dubrovniku je tijekom noći i jutra, glavninom između 5 i 8 sati, palo čak 259,2 litre kiše po četvornome metru. Ne samo više od prosjeka za cijeli listopad, ni najveća dnevna količina ikada izmjerena tijekom listopada, nego rekordna dnevna količina oborine od 1961. godine, od kada postoje mjerenja.

Dosadašnja rekordna dnevna količina oborine bila je "samo" 191 litra, izmjerena 2. rujna 2014. godine, a listopadski je dnevni rekord bio 154,8 litara, izmjeren 13. listopada 2002. godine.

Zanimljivo je spomenuti kako je jutrošnja količina kiša veća od ukupne količine koja je izmjerena od 26. ožujka do 1. listopada 2018. - više od 6 mjeseci.

Također, još od rujna 2014. godine, ni u jednom mjesecu nije izmjerena veća količina oborine od 259,2 litre, koliko je palo tijekom prošle noći i jutra u samo nekoliko sati.

Obilne kiše bilo je i u dubrovačkoj okolici - u Čilipima 99,4 litre, a na drugim su meteorološkim postajama DHMZ-a izmjerene zamjetno manje količine, piše Zoran Vakula za HRT.

Pijavica na moru srednje Dalmacije

Jači razvoj grmljavinskih oblaka donio je i pojavu pijavice na moru srednjeg Jadrana, između otoka Visa i Hvara. Pijavica je trajala oko 10-ak minuta.

U srijedu daljnja stabilizacija vremena

Jačanje anticiklone donijet će nam stabilizaciju vremena.

Do vikenda naši će se krajevi nalaziti pod prevladavajućim utjecajem anticiklone, izvor: Neverin.hr
Do vikenda naši će se krajevi nalaziti pod prevladavajućim utjecajem anticiklone, izvor: Neverin.hr

U srijedu će prevladavati pretežno i djelomice sunčano vrijeme. Povremeno će biti više oblaka prema jugu Hrvatske, a tek rijetko može pasti i vrlo malo kiše.

Puhat će slab vjetar, na Jadranu u noći i ujutro umjerena bura, danju većinom sjeverozapadnjak, a navečer se ponovno očekuje jačanje bure.

Jutarnje temperature zraka većinom od 1 do 8 u unutrašnjosti te od 10 do 17°C na Jadranu, a najviše dnevne od 13 do 19°C, na Jadranu od 19 do 24°C.

Sunčano i toplije vrijeme očekuje nas u četvrtak i petak te dijelu subote.

Za vikend ponovno više oblaka i kiša

Spomenuta anticiklona za vikend će malo oslabjeti, stoga nas očekuje novo naoblačenje s kišom. Detaljnije o količini koja se očekuje pisat ćemo narednih dana. Nakon blagog porasta temperature, u krajevima s više oblaka očekuje se ponovno malo svježije vrijeme.

Novo jačanje anticiklone donijet će ponovnu stabilizaciju početkom idućeg tjedna.

Na današnji dan

  • 08.07. - Kad daždi lulja nema ulja
  • 09.07. - 1989. godine u Brezovici kraj Zagreba palo 125 mm oborine
  • 10.07. - 1913. godine u Dolini smrti (SAD) izmjerena najviša temperatura na Zemlji od 56,7°C
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more