Prognoza za doček 2018. godine: Evo tko će trebati ponijeti kišobrane

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Prognoza za doček 2018. godine
Prognoza za doček 2018. godine

Zbog približavanja nove ciklone sa sjeverozapada, drugi dio nedjelje donosi naoblačenje na sjevernom Jadranu.

Nakon ciklone koja je u četvrtak donijela zahlađenje i kišu u cijeloj Hrvatskoj, tijekom petka je uslijedilo smirivanje vremena i razvedravanje.

Posljednja dva dana godine donose smirivanje vremena

Subota donosi mirnije vrijeme, djelomice sunčano i sa slabim vjetrovima, na moru sjeverozapadnjak, a na kopnu slab jugozapadnjak. Jutro će biti hladno, u unutrašnjosti s temperaturama od -7 do -2°C, a na Jadranu od 1 do 6°C. Dnevne temperature kretat će se od 4 do 7°C u unutrašnjosti te od 7 do 12°C na Jadranu.

Djelomice sunčano vrijeme prevladavat će i u nedjelju u većem dijelu Hrvatske. Oblačnije će već od sredine dana biti na sjevernom Jadranu, posebice oko Rijeke i Učke. Zapuhat će jugozapadni vjetar, najprije u gorju i na krajnjem sjeveru Hrvatske, a potom i na Jadranu. Do kraja dana jugozapadnjak će u gorju i na sjeveru Hrvatske imati jake udare, a na Jadranu će jugo ojačati na umjereno do pojačano, posebice na Kvarneru. Jutro će u nedjelju biti toplije, ali još uvijek ponegdje s mrazom u unutrašnjosti. Dnevne će vrijednosti temperature u unutrašnjosti biti od 7 do 11°C, na Jadranu od 9 do 13°C.

Kiša na zapadu

Prve kiše kapi područje sjevernog Jadrana može očekivati već u nedjelju poslijepodne, i to uglavnom na području Rijeke i oko Učke. Slabe kiše bit će i u Gorskom kotaru. Ti će dijelovi Hrvatske jedini ući u Novu godinu s kišom. Valja napomenuti da se radi o vrlo malim količinama kiše, koja će zahvatiti samo usko područje oko Rijeke i zaleđa i neće previše narušiti doček Nove godine na otvorenom.

Ostatak Hrvatske imat će uglavnom vedro ili malo oblačno nebo. Umjeren i jak vjetar može se očekivati na Kvarneru, više prema vanjskim otocima, u gorju te ponegdje na sjeverozapadu Hrvatske.

Temperature s kojima ulazimo u 2018. godinu kretat će se oko ponoći između 3 i 7°C u unutrašnjosti, te od 8 do 11°C na Jadranu.

Prognozirana naoblaka za noć sa nedjelje na ponedjeljak (doček Nove 2018.), model GFS
Prognozirana naoblaka za noć sa nedjelje na ponedjeljak (doček Nove 2018.), model GFS

Ciklona će obilježiti početak Nove godine

Jače naoblačenje očekuje se na prvi dan Nove godine, u ponedjeljak, a do navečer kiše će biti na većem dijelu Hrvatske. Pritom će obilnijih oborina biti na zapadu, posebice oko Rijeke. Južni vjetar tijekom dana i prema večeri okrenut će na sjeverne smjerove, te će s padom temperature kiša u gorju prijeći u snijeg. Smirivanje vremena očekuje se u narednim danima.

Komentari