Predviđanja: Do kraja stoljeća Zagreb pet stupnjeva topliji

Alen Šterpin
Neverin.hr ・ Prije 9 mjeseci
Shelf cloud iznad Lošinja, ljeto 2017. godine. Foto: Sandro Puncet
Shelf cloud iznad Lošinja, ljeto 2017. godine. Foto: Sandro Puncet

2018. najtoplija je godina u Zagrebu otkad postoje mjerenja.

Trebamo li se bojati dramatičnih upozorenja, što konkretno radimo i trebamo raditi te možemo li pomoći svijetu kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenja, u današnjoj emisiji HRT-a "U mreži Prvog" govorili su dr. sc. Branko Grisogono, profesor na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, Melita Zdilar, viša savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Ivan Guettler, voditelj Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a.

- 2018. najtoplija je godina u Zagrebu otkad postoje mjerenja. Zagreb se u 100 godina zagrijao za 1,1 stupanj. Do kraja 21. stojeća za Zagreb i ovaj dio Europe očekujemo zagrijavanje od 4,5 do 5 Celzijevih stupnjeva. Razlog za zagrijavanje su upotreba fosilnih goriva i povećano emitiranje stakleničkih plinova, upozorio je Ivan Guettler.

Dr. sc. Ivan Guettler, foto: HRT
Dr. sc. Ivan Guettler, foto: HRT

- Hrvatska je izradila strategiju prilagodbe klimatskim promjenama koja uskoro ide na javno savjetovanje. Nakon toga ide na mišljenje tijelima državne uprave, a zatim i u postupak. Jedna od mjera je mjera energetske učinkovitosti koja se može potaknuti u gospodarstvu i privatnom sektoru subvencijama, kazala je Melita Zdilar.

"Na rubu smo panike"

- Krajnji je trenutak da se nešto poduzme. Za nas starije nije tako strašno, ali za mlade možemo reći da smo na rubu panike. Ali mi Hrvati naviknuli smo da nas se maltretira, nismo neki prosvjednici, kazao je Branko Grisogono. Upozorio je da moramo smanjiti emisiju stakleničkih plinova, smanjiti betoniranje i asfaltiranje. Moramo prilagoditi energetiku, koristiti se Sunčevom energijom ili revaluirati atomsku energiju, barem privremeno. "Osim toga, fenomenalno smo loši u zbrinjavanju otpada", dodao je.

Dr. sc. Branko Grisogono, foto: HRT
Dr. sc. Branko Grisogono, foto: HRT

Upozorio je da će zatopljenjem od 2 do 3 stupnja na globalnoj razini mnoge biljke i životinje nestati, povećat će se pustinje, izmjenjivat će se ekstremni vremenski uvjeti, a mnogi otoci će nestati (Izvor: HRT).

Komentari

Prognostički modeli

Prognoze za more

Najčitanije