Posljednji dan veljače donio hladno jutro: Bednja -19, Zagreb -14, Zadar aerodrom -12, Split -5°C

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 28.02.2018. 08:06
Pretvaranje vodene pare u kristaliće leda u Gospiću, foto: Nick-Nikola Mraovic
Pretvaranje vodene pare u kristaliće leda u Gospiću, foto: Nick-Nikola Mraovic

Spomenimo da bi noć bila i hladnija da je u čitavoj Hrvatskoj nastupilo razvedravanje i da se vjetar dodatno smirio, čime bi uvjeti za noćno ohlađivanje bili povoljniji.

Posljednji dan veljače u Hrvatskoj je svanuo u znaku djelomice oblačnog vremena, pri čemu je oblačnije bilo u Gorskom kotaru i Lici te na istoku zemlje, dok je uglavnom vedro na Jadranu. Slab snijeg pada ponegdje u Slavoniji.

Slično se vrijeme očekuje i tijekom dana, bit će djelomice sunčano, sunčanije na Jadranu, a oblačnije u gorju i prema istoku. Malo snijega može još pasti samo na istoku Hrvatske.

Niske jutarnje temperature zraka

Najniže temperature izmjerene su u gorju, na Zavižanu -22 i Dinari -20°C. Slijede predjeli u unutrašnjosti gdje je bila uglavnom vedra noć, najhladnije u Bednji s -19 i Tuhelju -18°C.

Minimalne temperature zraka 28.2.2018., izvor: Neverin.hr
Minimalne temperature zraka 28.2.2018., izvor: Neverin.hr

U Zagrebu i Varaždinu je bilo -14, Karlovcu -12, a Delnicama -16°C. U Osijeku je bilo -13, a Slavonskom Brodu -12°C.

Vrlo hladno bilo je i na Jadranu, tako je na zadarskom aerodromu izmjereno -12, u Pazinu -11, Rijeci i Kninu -9, Puli, Rabu i Poreču -6, Splitu -5, Dubrovniku -1, a najtoplije bilo je na otočiću Palagruži gdje se minimalna temperatura spustila na 0,0°C.

Visine snijega ne razliku se previše od jučerašnjih kada je oboren snježni rekord u Delnicama. Tanji snježni pokrivač od 1 do 2 cm i jutros se bilježi na srednjem Jadranu, čime su primjerice Split i Šibenik upisali drugi dan sa snježnim pokrivačem ove zime.

Zašto noć nije bila hladnija?

Spomenimo da bi noć bila i hladnija da je u čitavoj Hrvatskoj nastupilo razvedravanje i da se vjetar dodatno smirio, čime bi uvjeti za noćno ohlađivanje bili povoljniji. Tada bi veći dio unutrašnjosti mjerio oko -20°C, a gorje i -25°C.

Naoblaka će ometati noćno ohlađivanje i iduću noć, a do sutra ujutro s jugozapada stiže novo naoblačenje sa snijegom. Detaljnije ćemo u novoj promjeni vremena i snijegu u četvrtak pisati tijekom današnje večeri.

Na današnji dan

  • 09.08. - 1966. godine u Senju izmjereno 229,4 mm oborine
  • 10.08. - 891. godine u Regensburgu (Njemačka) sve su crkve spaljene od udara gromova tijekom strašnog nevremena
  • 11.08. - Sveta Klara grožđe šara
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more