Posljedice jučerašnjeg snažnog nevremena u Hrvatskoj

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 mjeseca
Olujne formacije oblaka iznad Pule. Foto: Nataša Sundara
Olujne formacije oblaka iznad Pule. Foto: Nataša Sundara

Snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom i pljuskovima pogodilo je dijelove Hrvatske.

Jučerašnja grmljavinska nevremena ponegdje su uzrokovala materijalnu štetu i ozljeđene osobe, piše HRT.

Nevrijeme u Zagrebu kratko, ali je šteta znatna

Snažno nevrijeme zahvatilo je jučer poslijepodne i Zagreb. Premda je trajalo kratko, šteta je znatna. Vatrogasci su imali 11 intervencija zbog srušenih stabala na cestama. U Dugavama je na glavnu prometnicu u naselju pao i stup javne rasvjete, dok su u Folnegovićevu naselju u padu stabla oštećena dva automobila.

U Samoboru dvije osobe ozlijeđene u nevremenu

U Kampu spačeka u Samoboru troje je ljudi iz Njemačke ozlijeđeno nakon udara groma u plinsku bocu. Dvije osobe su lakše, a je jedna je teže ozljeđena. Samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Vinogradsku bolnicu gdje su zbirnuti i izvan su životne opasnosti.

Ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice" Mario Zovak rekao je da su tijekom večeri zaprimljeni strani državljani, mladić i djevojka.

- Niti kod mladog gospodina ni mlade dame nismo našli nikakve teže ozljede niti razloga za težu kiruršku terapiju. Zadržani su u opservaciji čisto iz predostrožnosti, s obzirom na blizinu eksplozije te plinske boce, kazao je Zovak.

U srednjoj Dalmaciji vjetar nasukavao plovila, a na kopnu čupao stabla

Približavanje shelf clouda prema Puli. Foto: Sendi Smoljo
Približavanje shelf clouda prema Puli. Foto: Sendi Smoljo

Na srednjedalmatinskom dijelu Jadranskog mora jaki udari vjetra između 22 i 24 sata dostizali su brzinu i od 40 čvorova što je stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su u Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nacionalna središnjica za trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu. Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje.

Nevrijeme, na trenutke i s kišnom zavjesom, pogodilo je oko 19 sati Istru. Jaki grmljavinski pljuskovi zabilježeni su duž cijele zapadne obale, a ubrzo su zahvatili gotovo cijeli poluotok. Za Istru i Kvarner za jučer je izdan narančasti meteoalarm.

Olujne formacije oblaka iznad Pule. Foto: Nataša Sundara
Olujne formacije oblaka iznad Pule. Foto: Nataša Sundara

Nenad Ilisić, zapovjednik smjene JVP Pula kazao je da je bilo 10 intervencija.

Komentari