Posjet Pomorskom meteorološkom centru Rijeka

Alen Šterpin
Neverin.hr ・ 22.08.2017. 11:57
PMC Rijeka, izvor: pgz.hr
PMC Rijeka, izvor: pgz.hr

Primjerice, više nije dovoljno objaviti samo upozorenje o nevremenu, već i točno kada će biti nevrijeme i kakvog intenziteta.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić posjetio je obnovljene prostore Pomorskog meteorološkog centra Rijeka. Tom prigodom voditelj Ivan Novak sa suradnicima predstavio je rad Centra koji već gotovo 30 godina pruža meteorološke usluge i informacije prilagođene specifičnim potrebama Primorja i Gorskog kotara, piše Primorsko-goranska županija.

"Županija za rad Centra izdvaja 65.000 kuna, zajedno s Gradom Kastvom i Opatijom koji izdvajaju dodatnih 65.000 kuna. Kada smo dobili upit prije nekoliko godina, priskočili smo u pomoć iako to nije osnovna djelatnost Županije. Prvi razlog je radio emisija "Vrijeme za vrijeme" koja je dio našeg primorskog identiteta, a drugi što se radi o kvalitetnoj, pravovremenoj i profesionalnoj informaciji koja u primorju pomaže u spašavanju života", rekao je zamjenik Boras Mandić.

Uspoređujući rad Centra nekad i danas, Novak je istaknuo da je nekad bilo bilo manje zahtjevnih upita dok su danas očekivanja ljudi viša jer su prognoze i rezultati kvalitetniji, s više informacija. Primjerice, više nije dovoljno objaviti samo upozorenje o nevremenu, već i točno kada će biti nevrijeme i kakvog intenziteta.

Projekt "Pomorski centar Rijeka" pokrenut je 2015. godine na inicijativu Radio Rijeke. Ugovorom o sufinanciranju Projekta Primorsko-goranska županija, Grad Kastav i Grad Opatija osigurali su sredstva za redovne materijalne troškove rada Centra kao i zapošljavanje još jednog djelatnika Centra - meteorologinje Danijele Vlašić koja, uz kolegu Ivana Novaka, posao izvještavanja o vremenskim prognozama obavlja od svibnja 2015. godine. U ožujku 2016. godine dvojcu meteorologa pridružio se još jedan član - meteorolog Igor Horvat.

DHMZ je kao nacionalna meteorološka i hidrološka služba dio svjetske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi pod okriljem Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Sjedište DHMZ-a je u Zagrebu, a dijelovi DHMZ-a smješteni su u Zagrebu, Splitu, Rijeci te na 34 lokacija diljem Hrvatske gdje su smještene glavne meteorološke postaje i osam radarskih centara.

Komentari