Popularna šumska delicija mogla bi vas skupo koštati: Paprene kazne za (neke) berače šparoga

Alen Šterpin
Neverin.hr ・ Prije 11 mjeseci
Šparoge, izvor: Dnevnik.hr
Šparoge, izvor: Dnevnik.hr

Vrhunac je sezone šparoga, a mnogi ih beru ne znajući da je za berbu na zemljištima kojima gospodare Hrvatske šume potrebno imati godišnju dozvolu, piše Dnevnik.hr.

Godišnja se dozvola za branje u šumama mora zatražiti osobno, poštom ili elektroničkim putem. Donedavno je ona za osobne potrebe stajala i do 200 kuna.

"Od veljače je taj pravilnik promijenjen. Branje šumskih plodova, znači i šparoga, i gljiva, i svih ostalih vrsta za osobne potrebe je besplatno", govori ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ali nije za one koji šparoge prodaju na tržnicama. Po svakom ubranom kilogramu Hrvatskim šumama trebaju platiti 20 kuna nakon što s njima sklope ugovor.

Prema Zakonu o šumama, dužnost je čuvara šuma od berača bez dozvole zatražiti osobnu ispravu, pregledati osobu, prtljagu ili prijevozno sredstvo te joj oduzeti šumske proizvode. Kazne za ilegalne berače kreću se od tisuću do sedam tisuća kuna.

Dužnost čuvara šuma, izvor: Dnevnik.hr
Dužnost čuvara šuma, izvor: Dnevnik.hr

"Samo tko će taj zakon provoditi, hoće li to neko moći kontrolirati, ja ne znam", govori Ika Kruneš iz Raštana Donjih.

Dobro pitanje jer dozvole su bile obvezne i lani, ali Šumarska inspekcija nije imala niti jednu prijavu, niti je podnijela ijedan optužni prijedlog. Zaključak je samo jedan - ili je ilegalce u Hrvatskoj nemoguće otkriti, ili su naši berači doista savjesni, piše Dnevnik.hr.

Komentari