Pojačana upozorenja na opasne vremenske prilike za četvrtak, prema kraju dana raste mogućnost pljuskova

Drugi stupanj opasnosti na ekstremne vremenske uvjete izdan je za dijelove Jadranske obale, gorskog dijela Hrvatske, zaleđa Dalmacije te zapadnog dijela Bosne i Hercegovine.
Drugi stupanj opasnosti za dijelove Hrvatske, izvor: Estofex.org
Drugi stupanj opasnosti za dijelove Hrvatske, izvor: Estofex.org
  • Objavljeno: 03.05.2018. u 11:27 h
  • Piše: Alen Šterpin

Nakon snažnog nevremena koje je jučer u poslijepodnevnim satima zahvatilo dijelove sjeverne i središnje Hrvatske, došlo je do privremenog smirivanja vremena i razvedravanja.

Najviše kiše do jutros u 8 sati prema podacima mjernih postaja DHMZ-a palo je u Sisku, 43 mm, a slijedi Krapina s 35 mm. U Varaždinu je palo 18 mm, Slavonskom Brodu 15, Križevcima 12, Bjelovaru 11, a Zagrebu 7 mm.

Četvrtak je većem dijelu Hrvatske tijekom prijepodneva donio dosta sunčanog vremena, osobito na istoku Hrvatske. Oblačnije je bilo na Jadranu gdje je ponegdje palo i malo kiše, a oko Splita bilo je i grmljavine.

Satelitska snimka naoblake u 11 sati, izvor: Sat24.com
Satelitska snimka naoblake u 11 sati, izvor: Sat24.com

Prema večeri sve veća vjerojatnost pljuskova

Približavanje hladne fronte Jadranu dodatno će destabilizirati atmosferu, tako da nas u nastavku dana očekuje promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme.

Lokalnih grmljavinskih pljuskova bit će u poslijepodnevnim i večernjim satima u unutrašnjosti, posebice u gorju, a najmanja vjerojatnost za pljuskove je u Slavoniji.

Prema večeri se očekuje i sve češća pojava grmljavinskih pljuskova na Jadranu, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim udarima vjetra i tučom.

Na Jadranu će puhati umjereno jugo, prema otvorenom moru i jako s olujnim udarima, a na sjevernom dijelu sjeverni vjetar i bura. U unutrašnjosti umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji jugoistočni.

Estofex izdao drugi stupanj opasnosti

Drugi stupanj opasnosti na ekstremne vremenske uvjete izdan je za dijelove Jadranske obale, gorskog dijela Hrvatske, zaleđa Dalmacije te zapadnog dijela Bosne i Hercegovine zbog moguće velike tuče i veće količine kiše, a također postoji i mogućnost olujnih udara vjetra i tornada.

Upozorenje Estofexa na opasne vremenske prilike, izvor: Estofex.org
Upozorenje Estofexa na opasne vremenske prilike, izvor: Estofex.org

Narančasto upozorenje Meteoalarma

Meteoalarm, servis za meteorološka upozorenja koji djeluje na području cijele Europe, izdao je upozorenje drugog stupnja zbog mogućeg grmljavinskog nevremena za Gorski kotar, Liku i šire karlovačko područje.

Napominju da je moguće grmljavinsko nevrijeme, lokalno praćeno tučom i pojačanim vjetrom. Grmljavinska nevremena mogu prouzročiti veću štetu i potrebno je zaštititi se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, napominju u Meteoalarmu.

Osim tuče i vjetra, moguća je i lokalno obilna kiša uz teže uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Meteoalarm izdao narančasti stupanj upozorenja zbog grmljavinskih nevremena, izvor: Meteoalarm.eu
Meteoalarm izdao narančasti stupanj upozorenja zbog grmljavinskih nevremena, izvor: Meteoalarm.eu

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Komentari