Pojačana upozorenja na opasne vremenske prilike za četvrtak, prema kraju dana raste mogućnost pljuskova

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 11 mjeseci
Drugi stupanj opasnosti za dijelove Hrvatske, izvor: Estofex.org
Drugi stupanj opasnosti za dijelove Hrvatske, izvor: Estofex.org

Nakon snažnog nevremena koje je jučer u poslijepodnevnim satima zahvatilo dijelove sjeverne i središnje Hrvatske, došlo je do privremenog smirivanja vremena i razvedravanja.

Najviše kiše do jutros u 8 sati prema podacima mjernih postaja DHMZ-a palo je u Sisku, 43 mm, a slijedi Krapina s 35 mm. U Varaždinu je palo 18 mm, Slavonskom Brodu 15, Križevcima 12, Bjelovaru 11, a Zagrebu 7 mm.

Četvrtak je većem dijelu Hrvatske tijekom prijepodneva donio dosta sunčanog vremena, osobito na istoku Hrvatske. Oblačnije je bilo na Jadranu gdje je ponegdje palo i malo kiše, a oko Splita bilo je i grmljavine.

Satelitska snimka naoblake u 11 sati, izvor: Sat24.com
Satelitska snimka naoblake u 11 sati, izvor: Sat24.com

Prema večeri sve veća vjerojatnost pljuskova

Približavanje hladne fronte Jadranu dodatno će destabilizirati atmosferu, tako da nas u nastavku dana očekuje promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme.

Lokalnih grmljavinskih pljuskova bit će u poslijepodnevnim i večernjim satima u unutrašnjosti, posebice u gorju, a najmanja vjerojatnost za pljuskove je u Slavoniji.

Prema večeri se očekuje i sve češća pojava grmljavinskih pljuskova na Jadranu, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim udarima vjetra i tučom.

Na Jadranu će puhati umjereno jugo, prema otvorenom moru i jako s olujnim udarima, a na sjevernom dijelu sjeverni vjetar i bura. U unutrašnjosti umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji jugoistočni.

Estofex izdao drugi stupanj opasnosti

Drugi stupanj opasnosti na ekstremne vremenske uvjete izdan je za dijelove Jadranske obale, gorskog dijela Hrvatske, zaleđa Dalmacije te zapadnog dijela Bosne i Hercegovine zbog moguće velike tuče i veće količine kiše, a također postoji i mogućnost olujnih udara vjetra i tornada.

Upozorenje Estofexa na opasne vremenske prilike, izvor: Estofex.org
Upozorenje Estofexa na opasne vremenske prilike, izvor: Estofex.org

Narančasto upozorenje Meteoalarma

Meteoalarm, servis za meteorološka upozorenja koji djeluje na području cijele Europe, izdao je upozorenje drugog stupnja zbog mogućeg grmljavinskog nevremena za Gorski kotar, Liku i šire karlovačko područje.

Napominju da je moguće grmljavinsko nevrijeme, lokalno praćeno tučom i pojačanim vjetrom. Grmljavinska nevremena mogu prouzročiti veću štetu i potrebno je zaštititi se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, napominju u Meteoalarmu.

Osim tuče i vjetra, moguća je i lokalno obilna kiša uz teže uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Meteoalarm izdao narančasti stupanj upozorenja zbog grmljavinskih nevremena, izvor: Meteoalarm.eu
Meteoalarm izdao narančasti stupanj upozorenja zbog grmljavinskih nevremena, izvor: Meteoalarm.eu

Komentari