Ofelija postala uragan prve kategorije s vjetrovima do 150 km/h, a očekuje se brže kretanje prema Europi

U centru uragana izmjeren je tlak zraka od 978 hPa, a vjetrovi pušu brzinom od 150 km/h.
Prognoza kretanja uragana Ofelije idućih 5 dana
  • Objavljeno: 12.10.2017. u 18:06 h
  • Piše: Neverin

Prema posljednjim podacima od utorka u 17 sati, dojučerašnja tropska oluja Ofelija, o kojoj smo već i pisali postala je uragan prve kategorije.

Uragan se zadržava na području Azora

Trenutno je u fazi "meandriranja" jugozapadno od Azora, a danas do kraja dana očekuje se njezin pomak prema sjeveroistoku. U centru uragana izmjeren je tlak zraka od 978 hPa, a vjetrovi pušu brzinom od 150 km/h.

U centru uragana Ofelije mjeri se orkanska brzina vjetra, a putanja uragana upućuje na meandriranje na području jugozapadno od Azora
U centru uragana Ofelije mjeri se orkanska brzina vjetra, a putanja uragana upućuje na meandriranje na području jugozapadno od Azora

Zasada nisu izdana upozorenja na djelovanje uragana, čak ni na Azorskim otocima, iako istočni Azori pomno "prate" kretanje oluje.

Prognoza za iduća dva dana

Tijekom petka i subote uragan Ofelija će biti nošen jačom strujom prema sjeveroistoku, stoga se očekuje i brže kretanje prema Europi, za razliku od današnjeg dana kada se uragan vrlo sporo kretao.

Očekivana brzina vjetra kretat će se oko 150 km/h, s nešto jačim udarima. U idućih 48 sati očekuje se tek neznatna promjena u jačini uragana.

Orkanski vjetrovi očekuju se do 35 km od centra uragana Ofelije, a vjetrovi snage tropskog ciklona i do 110 km od središta, javlja Američki nacionalni centar za uragane (NHC).

Prema Španjolskoj pa do Irske

Prema nešto dugoročnijim prognozama, Ofelija će se tijekom nedjelje približiti Španjolskoj i Portugalu, a onda značajnije zakreće prema sjeveru. U ponedjeljak, tada već bivši uragan Ofelija, trebao bi stići i do Irske.

Prognoza kretanja uragana Ofelije idućih 5 dana
Prognoza kretanja uragana Ofelije idućih 5 dana

Važno je napomenuti da će uragan doći do hladnijeg mora stoga se očekuje i njegovo slabljenje, a tropska formacija ciklone postat će van-tropska. Britanski Met Office nije izdao nikakva upozorenja na dolazak Ofelije.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari

NajčitanijePreporuke