Od subote zimsko vrijeme: u gorskom području past će i do pola metra snijega, a bit će ga i u nižim predjelima

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Očekivana akumulacija snijega (u centimetrima) od četvrtka pa do kraja nedjelje po ARPEGE modelu, izvor: Wxcharts.com
Očekivana akumulacija snijega (u centimetrima) od četvrtka pa do kraja nedjelje po ARPEGE modelu, izvor: Wxcharts.com

Upravo će zbog razvoja kratkotrajne anticiklone na Skandinavskom poluotoku u središnji dio Europe i dalje pritjecati sve hladniji zrak.

Prije 5 dana analizirali smo prognostičke modele te donijeli kratkotročne, ali i nešto dugoročnije izglede vremena tijekom prvog dijela veljače.

"Nakon ciklone u petak, na sjever Europe doći će dodatna količina hladnijeg zraka što bi moglo označiti početak nešto dinamičnijeg vremena tijekom veljače. No, to ne mora nužno značiti i hladnije vrijeme u našim krajevima", pisali smo tada.

"Međutim, svi prognostički modeli, kao i njihovi ensambli (više različitih izračuna) ukazuje na veliku nepouzdanost prognoze nakon 2. veljače."

"Zimski" progonstički modeli

S obzirom na naše (možda subjektivno) mišljenje, zastupamo dojam da su prognostički modeli po prvi puta ove zime (a sutra ulazimo u posljednji zimski mjesec) "pravi zimski".

Naime, nakon ciklone tijekom subote na naše će područje doći hladniji zrak, ali neće donijeti osobito niske temperature zraka. Možemo reći više kao povratak u "prosjek" ili nešto malo niže temperature od prosječnih za ovaj dio godine.

Tu je važno spomenuti, da se nakon odmicanja ciklone od naših krajeva dalje prema istoku očekuje kratkotrajno jačanje anticiklone na Skandinavskom poluotoku. Upravo zbog te anticiklone u središnji će dio Europe i dalje pritjecati sve hladniji zrak s istoka i sjeveroistoka, a istovremeno će djelovati i kao "štit" od Atlantskih ciklona koje uobičajeno donesu topliji zrak u naše krajeve zbog jugozapadnog strujanja koje se onda uspostavlja.

U takvim okolnostima hladniji zrak mogao bi se na području središnje Europe, uključujući i naše krajeve zadržati i oko tjedan dana, što do sada baš i nije bio slučaj. Za daljnji razvoj vremena, nakon sedmog ili osmog dana za sada je vrlo teško govoriti.

Glavnina kiše u petak i u prvom dijelu subote

Četvrtak će donijeti umjereno do pretežno oblačno te vrlo vjetrovito vrijeme. Najsunčanije, i bez kiše bit će na istoku. Oblačnije će biti na Jadranu i predjelima uz njega gdje će povremeno biti uglavnom slabije kiše. Prema kraju dana kiša je moguća i u središnjim predjelima.

Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju i na sjevernom Jadranu ponegdje i jak. Pojačan i jak jugozapadnjak može se očekivati i u nizinama u unutrašnjosti. Krajem dana vjetar u unutrašnjosti slabi, dok će u Dalmaciji puhati umjereno i jako jugo.

Iznadprosječno toplo.

Petak donosi oblačno vrijeme uz povremenu kišu, najprije na zapadu i sjeveru, a na sjevernom Jadranu i uz veće količine kiše. Prema kraju dana, više kiše uz pljuskove praćene grmljavinom izgledno je i na jugu Jadrana. Najmanje kiše bit će na srednjem Jadranu i u Slavoniji gdje će ponegdje i izostati.

Već će tijekom dana zapuhati sjeverac u središnjim predjelima u unutrašnjosti, a prema kraju dana i sjeverozapadnjak na sjevernom Jadranu. Na ostatku će puhati i dalje južni vjetar, u Dalmaciji jako jugo s olujnim udarima.

Ciklona će se u subotu ujutro nalaziti svojim središtem u Jadranu, model: GFS 12z
Ciklona će se u subotu ujutro nalaziti svojim središtem u Jadranu, model: GFS 12z

Hladniji će zrak značajnije pritjecati u naše krajeve u noći s petka na subotu kada se očekuje i brže spuštanje snježne granice, pa će snijega osim i gorju biti i u nizinama središnje Hrvatske. S obzirom da će temperature pri tlu biti granične, između 0 i 2°C, zadržavanje snijega na tlu ovisit će prvenstveno o jačini oborina.

Dio prognostičkih modela očekuje i nagli prodor hladnijeg zraka do sjevernog Jadrana, što će i na tom području spustiti snježnu granicu, tako da u snježna iznenađenja moguća i u unutrašnjosti Istre kao i zaleđu Rijeke.

Detaljnije ćemo o visini snijega moći govoriti tek tijekom sutrašnjeg dana i posebice tijekom petka.

U prvom dijelu subote očekuju se obilnije oborine u dijelu Gorskog kotara i Like, što će lokalno tom području donijeti između 30 i 50 cm novoga snijega, barem sudeći prema dijelu prognostičkih modela.

Očekivana akumulacija snijega (u centimetrima) od četvrtka pa do kraja nedjelje po ARPEGE modelu, izvor: Wxcharts.com
Očekivana akumulacija snijega (u centimetrima) od četvrtka pa do kraja nedjelje po ARPEGE modelu, izvor: Wxcharts.com

Do kraja dana zahladnjenje će se proširiti cijelom Hrvatskom, a vjetar će okrenuti na sjeverozapadnjak. U Dalmaciji jugo u okretanju na jugozapadnjak, prema kraju dana u slabljenju. Pad temperature tek će prema kraju dana doći do juga Hrvatske, ali neće biti tako izražen kao na sjeveru.

Idući tjedan hladnije uz povremene oborine

Zbog daljnjeg pritjecanja hladnijeg zraka sa sjeveroistoka, idući će tjedan donijeti niže temperature zraka. To se posebice odnosi na sjeverni dio Hrvatske koji će biti bliže hladnijoj jezgri zraka koja će se nalaziti sjevernije i istočnije od naših krajeva.

Sredinom idućeg tjedna sa istoka će prema središnjoj Europi i dalje pritjecati hladniji zrak, model: GFS 12z
Sredinom idućeg tjedna sa istoka će prema središnjoj Europi i dalje pritjecati hladniji zrak, model: GFS 12z

Većina prognostičkih modela očekuje povremene ciklone u Sredozemlju tijekom idućeg tjedna, koje u kombinaciji s hladnijim zrakom sa sjeveroistoka mogu dovesti do prave snježne situacije.

S obzirom na to da se o tim ciklonama za sada ne može govoriti sa sigurnošću, a posebice ne o danima i/ili područjima koje će zahvatiti, možemo samo pratiti što će nam prognostički modeli "crtati" idućih dva do tri dana, kada bi mogli nešto sigurnije govoriti o tome.

Do tada, pratite desetodnevnu vremensku prognozu za sve gradove i mjesta u Hrvatskoj koji su dostupni u tražilici pri vrhu stranice.

Možemo zaključiti da će tjedan ispred nas biti sigurno više zimski nego tjedni koji su iza nas, ali konačna putanja sredozemnih ciklona, kao i hladnije jezgre sa sjeveroistoka kontinenta i dalje nisu definirani.

Ali u skladu s trenutnim prognostičkim modelima i prognozom u kojoj je prije 4 dana Zoran Vakula najavio mogućnost hladnije veljače, možemo biti sigurni da nas zaista čeka "maskirana" veljača.

Komentari