Obilna kiša u dijelovima Hrvatske: u Dubrovniku preusmjerene avionske linije, u Istri više udara groma

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 26.08.2018. 10:18
Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO
Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO

Istaknimo Pag gdje je izmjereno 75 mm, Vodnjan s 65 mm i Karlovac s 64 mm.

Izražena promjena vremena do jutra je zahvatila veći dio Hrvatske. Od jučer u 10 sati do danas u 10 sati nerijetko je palo i više od 50 mm kiše.

Istaknimo Pag gdje je izmjereno 75 mm, Vodnjan s 65 mm i Karlovac s 64 mm. Obilne je kiše bilo lokalno i na području Dalmacije, tako je na zadarskom i dubrovačkom području palo do 40 mm kiše.

Istaknimo i podatak DHMZ-a iz Božave gdje je do 8 sati ujutro palo čak 124 mm kiše, te Krk sa 68 mm.

Koliko su oborine raznoliko raspoređene, pokazuje i primjer iz Zagreba. Zapadni dio grada (Prečko) dobio je 48 mm kiše, dok je istovremeno u Remetincu palo svega 12 mm.

Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO
Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO

Suho u srednjoj Dalmaciji, zanemariva kiša i na istoku

Bez kiše ili tek uz poneki zanemarivi pljusak bilo je u središnjoj Dalmaciji. Tako je splitsko područje s otocima ostalo suho, a temperature zraka na tom su području znatno više nego na ostatku Hrvatske.

Vrlo malo kiše (1 do 3 mm) palo je na istoku Slavonije. Istovremeno je u Daruvaru palo 21 mm kiše.

Temperature zraka u 10 sati 26.8.2018.
Temperature zraka u 10 sati 26.8.2018.
Razlika temperatura danas u 10 sati i jučer u 10 sati: temperature mjestimice niže za 10°C, slične ili čak malo više u srednjoj Dalmaciji
Razlika temperatura danas u 10 sati i jučer u 10 sati: temperature mjestimice niže za 10°C, slične ili čak malo više u srednjoj Dalmaciji

Jak pljusak u Dubrovniku preusmjerio zrakoplove

Kako javlja DuList, osim brojnih odrona na cestama, obilna kiša "otvorila" je još jednom stare dubrovačke boljke. Ponovno je plutao Vojnović kraj Dječjeg vrtića Palčica i Kantafig, gdje voda prodire čak i u autobuse Libertasa dok je jedno vozilo zbog količine vode zapelo na cesti.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci ističu za DuList kako imaju jednu intervenciju ispumpavanja kuće u Saroj Mokošici.

Ništa bolje nije bilo ni u zračnom prometu. Minimalno tri avionske linije iz Rima, Atene i Istanbula preusmjerene su u druge zračne luke, a ostale su nakon dužeg kruženja iznad Pelješca ipak dobile priliku da slete u Zračnu luku Čilipi, ali s pola sata ili više zakašnjenja, piše Dalmacija Danas.

Kruženje zrakoplova prije slijetanja na dubrovačku zračnu luku, izvor: Flightradar24.com
Kruženje zrakoplova prije slijetanja na dubrovačku zračnu luku, izvor: Flightradar24.com

U Istri 24 događaja uzrokovanih nevremenom

U Istarskoj županiji evidentirana su 24 događaja uzrokovana obilnim oborinama, jačim vjetrom i grmljavinom: četiri udara groma- (udar groma u mušku osobu (str. državljanin) u kampu Bijela Uvala kod Poreča koja je prevezena Sanitetskim prijevozom u OB Pula; udar groma u osobno vozilo na cesti od Vozilići prema Labinu bez ozlijeđenih osoba; udar groma u kuću u Kašteliru kod Poreča bez ozlijeđenih osoba i udar groma u trafostanicu HEP-a u općini Raša što je izazvalo požar iste i prekid opskrbe el. energijom na čitavoj Labinštini).

Bez opskrbe el. energijom osim Labina bili su dijelovi Poreštine, Novigrada, Buja i Umaga. Zaprimljeno je 7 dojava o palim stablima na kolnik na području Umaga i Poreča. Vatrogasci Umaga i Poreča imali su četiri tehničke intervencije uklanjanja stabala koja su pala na vozila i jedno ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija (u Umagu).

Od 20,50-23,00 h zaprimljene su slijedeće dojave građana uzrokovane nevremenom u Istarskoj županiji: Dva udara groma u stablo, jedan u Vrsaru u ulici Rade Končara i jedan kod mjesta Čipri na području Pazina. Dvije tehničke intervencije JVP Poreč zbog ispumpavanja vode iz prizemnih prostorija u OŠ Poreč i u naselju Špadići.

Na području Pule i Peroja iskočilo je nekoliko šahtova iz ležišta, a na cesti Vodnjan-Bale je palo stablo na prometnicu. Bez električne energije bilo je više sela u okolici Marčane do 06,03 h, područje Kanegre do 23,30 h, a još je bez el. energije nekoliko sela na području općine Svetvinčenat, piše Glas Istre.

Problemi u prometu i zbog bure

Zbog jakog vjetra dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom preko Gornjeg Jelenja (DC3), piše u izvješću HAK-a.

Na Krčkom mostu, brzoj cesti Draga-Šmrika (A7) i Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Senj-Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag - Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju autocestom A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići, a dionica je otvorena za sav promet.

Oblačno do kraja dana

Do kraja dana i dalje će se zadržati većinom oblačno i svježije vrijeme, osobito u unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu. Smanjenje naoblake sa zapada očekuje se tek prema večeri. U Dalmaciji toplije, djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno s pojavom lokalnih grmljavinskih pljuskova.

Puhat će sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito na sjevernom dijelu. Bura će do kraja dana zapuhati na cijeloj obali.

Komentari

Najčitanije
Na današnji dan

 • 20.02. - Što velja izmami, to Marač opali
 • 21.02. - Koliko je u veljači lijepih dana, toliko je do Jurjeva snjegova
 • 22.02. - Na dan Stolice Sv. Petra i Matijaša uzburkano vrijeme za sobom takvih deset dana povuče
 • Prognostički modeli

  Prognoze za more

  Usluge

  Postavi meteorološku postaju

  Meteorološka postaja

  Povoljno do meteorološke postaje!

  Već imate meteorološku postaju? Besplatno se priključite! Kontaktirajte nas.

  Oglašavanje na Neverin.hr

  Oglas

  Povoljno se oglašavajte!

  Nudimo Vam mogućnost oglašavanje Vaših proizvoda i usluga na našoj web lokaciji.