Obilna kiša u dijelovima Hrvatske: u Dubrovniku preusmjerene avionske linije, u Istri više udara groma

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 26.08.2018. 10:18
Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO
Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO

Istaknimo Pag gdje je izmjereno 75 mm, Vodnjan s 65 mm i Karlovac s 64 mm.

Izražena promjena vremena do jutra je zahvatila veći dio Hrvatske. Od jučer u 10 sati do danas u 10 sati nerijetko je palo i više od 50 mm kiše.

Istaknimo Pag gdje je izmjereno 75 mm, Vodnjan s 65 mm i Karlovac s 64 mm. Obilne je kiše bilo lokalno i na području Dalmacije, tako je na zadarskom i dubrovačkom području palo do 40 mm kiše.

Istaknimo i podatak DHMZ-a iz Božave gdje je do 8 sati ujutro palo čak 124 mm kiše, te Krk sa 68 mm.

Koliko su oborine raznoliko raspoređene, pokazuje i primjer iz Zagreba. Zapadni dio grada (Prečko) dobio je 48 mm kiše, dok je istovremeno u Remetincu palo svega 12 mm.

Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO
Olujna večer na Kvarneru, foto: Denis Flego/RIMETEO

Suho u srednjoj Dalmaciji, zanemariva kiša i na istoku

Bez kiše ili tek uz poneki zanemarivi pljusak bilo je u središnjoj Dalmaciji. Tako je splitsko područje s otocima ostalo suho, a temperature zraka na tom su području znatno više nego na ostatku Hrvatske.

Vrlo malo kiše (1 do 3 mm) palo je na istoku Slavonije. Istovremeno je u Daruvaru palo 21 mm kiše.

Temperature zraka u 10 sati 26.8.2018.
Temperature zraka u 10 sati 26.8.2018.
Razlika temperatura danas u 10 sati i jučer u 10 sati: temperature mjestimice niže za 10°C, slične ili čak malo više u srednjoj Dalmaciji
Razlika temperatura danas u 10 sati i jučer u 10 sati: temperature mjestimice niže za 10°C, slične ili čak malo više u srednjoj Dalmaciji

Jak pljusak u Dubrovniku preusmjerio zrakoplove

Kako javlja DuList, osim brojnih odrona na cestama, obilna kiša "otvorila" je još jednom stare dubrovačke boljke. Ponovno je plutao Vojnović kraj Dječjeg vrtića Palčica i Kantafig, gdje voda prodire čak i u autobuse Libertasa dok je jedno vozilo zbog količine vode zapelo na cesti.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci ističu za DuList kako imaju jednu intervenciju ispumpavanja kuće u Saroj Mokošici.

Ništa bolje nije bilo ni u zračnom prometu. Minimalno tri avionske linije iz Rima, Atene i Istanbula preusmjerene su u druge zračne luke, a ostale su nakon dužeg kruženja iznad Pelješca ipak dobile priliku da slete u Zračnu luku Čilipi, ali s pola sata ili više zakašnjenja, piše Dalmacija Danas.

Kruženje zrakoplova prije slijetanja na dubrovačku zračnu luku, izvor: Flightradar24.com
Kruženje zrakoplova prije slijetanja na dubrovačku zračnu luku, izvor: Flightradar24.com

U Istri 24 događaja uzrokovanih nevremenom

U Istarskoj županiji evidentirana su 24 događaja uzrokovana obilnim oborinama, jačim vjetrom i grmljavinom: četiri udara groma- (udar groma u mušku osobu (str. državljanin) u kampu Bijela Uvala kod Poreča koja je prevezena Sanitetskim prijevozom u OB Pula; udar groma u osobno vozilo na cesti od Vozilići prema Labinu bez ozlijeđenih osoba; udar groma u kuću u Kašteliru kod Poreča bez ozlijeđenih osoba i udar groma u trafostanicu HEP-a u općini Raša što je izazvalo požar iste i prekid opskrbe el. energijom na čitavoj Labinštini).

Bez opskrbe el. energijom osim Labina bili su dijelovi Poreštine, Novigrada, Buja i Umaga. Zaprimljeno je 7 dojava o palim stablima na kolnik na području Umaga i Poreča. Vatrogasci Umaga i Poreča imali su četiri tehničke intervencije uklanjanja stabala koja su pala na vozila i jedno ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija (u Umagu).

Od 20,50-23,00 h zaprimljene su slijedeće dojave građana uzrokovane nevremenom u Istarskoj županiji: Dva udara groma u stablo, jedan u Vrsaru u ulici Rade Končara i jedan kod mjesta Čipri na području Pazina. Dvije tehničke intervencije JVP Poreč zbog ispumpavanja vode iz prizemnih prostorija u OŠ Poreč i u naselju Špadići.

Na području Pule i Peroja iskočilo je nekoliko šahtova iz ležišta, a na cesti Vodnjan-Bale je palo stablo na prometnicu. Bez električne energije bilo je više sela u okolici Marčane do 06,03 h, područje Kanegre do 23,30 h, a još je bez el. energije nekoliko sela na području općine Svetvinčenat, piše Glas Istre.

Problemi u prometu i zbog bure

Zbog jakog vjetra dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom preko Gornjeg Jelenja (DC3), piše u izvješću HAK-a.

Na Krčkom mostu, brzoj cesti Draga-Šmrika (A7) i Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Senj-Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag - Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju autocestom A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići, a dionica je otvorena za sav promet.

Oblačno do kraja dana

Do kraja dana i dalje će se zadržati većinom oblačno i svježije vrijeme, osobito u unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu. Smanjenje naoblake sa zapada očekuje se tek prema večeri. U Dalmaciji toplije, djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno s pojavom lokalnih grmljavinskih pljuskova.

Puhat će sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito na sjevernom dijelu. Bura će do kraja dana zapuhati na cijeloj obali.

Na današnji dan

  • 30.09. - 1884. godine postavljen meteorološki stup na Zrinjevcu u Zagrebu
  • 01.10. - 1953. godine osnovana meteorološka postaja Zavižan
  • 02.10. - Žira na drvu množina, bude jaka zima
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more