Nagli prolaz hladne fronte: pijavice na moru, snijeg u gorju

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Pijavica na Rabu, izvor: Marija Kordić
Pijavica na Rabu, izvor: Marija Kordić

Hladna fronta već je zahvatila veći dio Hrvatske te donosi pad temperature zraka, kišu, na Jadranu pijavice, a u gorju i snijeg.

U skladu s vremenskim prognozama, tijekom petka hladna fronta zahvatila je najprije unutrašnjost Hrvatske, potom sjeverni Jadran te se brzo nastavila širiti prema Dalmaciji.

Najviše kiše palo je u središnjem dijelu Hrvatske, gdje su izraženiji pljuskovi počeli već rano ujutro. Na tom je području palo između 20 i 40 mm kiše do 14 sati, najviše u Hrvatskoj.

Na Jadranu je dolazak hladne uzrokovao razvoj olujnih oblaka, koji su osim lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom donijeli i pijavice. Jedna je zabilježena između Splita i Brača, a druga pored otoka Raba.

Pijavica na Rabu, izvor: Marija Kordić
Pijavica na Rabu, izvor: Marija Kordić

S kišom zapuhao je sjeverni vjetar, a na Jadranu bura s kojom je došlo do naglog pada temperature zraka. U 15 sati temperature se kreću od 0°C u najvišem gorju do 11°C po nizinama u unutrašnjosti, a na Jadranu od 13 na sjeveru do 24°C na jugu.

Zahlađenje još nije zahvatilo krajnji jug Hrvatske, tako je na Svetom Juri na vrhu Biokova u 14 sati bilo još uvijek toplih 10°C, dok je istovremeno na Zavižanu padao snijeg.

Snijeg na Zavižanu u 15:30h pri temperaturi od 0°C, izvor: DHMZ Webcam
Snijeg na Zavižanu u 15:30h pri temperaturi od 0°C, izvor: DHMZ Webcam

Zbog jakog vjetra HAK je izdao zabrane i upozorenja

Samo osobna vozila smiju prometovati na autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (13:00 sati), Jadranskom magistralom (DC8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene (13:10 sati) i državnom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački (13:45 sati);

za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na: autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te od Senja do Karlobaga;

za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom - na Jadranskoj magistrali (DC8) od Novog Vinodolskog do Senja;

na autocesti A6 Rijeka- Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobića vozi se uz ograničenje brzine.

Komentari