Na vrhuncu smo južine: u Hrvatskoj temperature do 19°C; stiže postupan pad temperature

Najviše dnevne temperature dosegle su proljetnih 19°C koliko je izmjereno ponegdje na istoku i u središnjoj Hrvatskoj.
Očekivana sinoptička situacija u nedjelju 07.01.2018., GFS model
Očekivana sinoptička situacija u nedjelju 07.01.2018., GFS model
  • Objavljeno: 06.01.2018. u 15:04 h
  • Piše: Alen Šterpin

Iako se trenutno nalazimo u srcu zime, temperature zraka primjerenije su proljeću. Nema jutarnjih minusa, a dnevne temperature zraka penju se gotovo do 20°C.

Uzrok tome je pritjecanje vrlo toplog zraka s juga i jugozapada zbog izražene ciklone koja se prošlih dana premještala preko zapada Europe, a dodatno nam topliji zrak pristiže zbog ciklone koja se trenutno nalazi nad Pirinejskim poluotokom i koja "pumpa" topliji afrički zrak prema sjeveru.

Danas do 19°C

Danas u Hrvatskoj nije bilo jutarnjih minusa. Prema službenim podacima koje donosi Ogimet, najhladnije je bilo na Zavižanu s 2°C, dok je 3°C izmjereno u Slavonskom Brodu i Karlovcu. Istaknimo visokih 11°C u Ogulinu zbog izraženog fenskog efekta te 13°C u Senju.

Oblačno jutro u Jadranovu, foto: Meggy Mali Wrag
Oblačno jutro u Jadranovu, foto: Meggy Mali Wrag

Najviše dnevne temperature dosegle su proljetnih 19°C koliko je izmjereno ponegdje na istoku i u središnjoj Hrvatskoj. Prema službenim podacima Ogimeta, do 14 sati najviša temperatura izmjerena je u Gradištu pored Županje 18,1°C te u Zagrebu 17,5°C.

U većem dijelu Hrvatske prevladavalo je umjereno oblačno vrijeme, a najoblačnije je bilo na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru. Tamo je bilo i povremene kiše, najviše u unutrašnjosti Istre te na području Rijeke i Gorskog kotara.

Današnje maksimalne temperature zraka
Današnje maksimalne temperature zraka

Još sutra toplo, a onda postupan pad temperature

Zbog djelovanja ciklone nad Pirinejskim poluotokom i idućih će dana i dalje pritjecati vrlo topao zrak s juga. Nedjelja će donijeti slične temperature i vremenske uvjete kao i subota, ali će vjetar u unutrašnjosti oslabjeti, pa će i temperature početkom idućeg tjedna biti malo niže.

Očekivana sinoptička situacija u nedjelju 07.01.2018., GFS model
Očekivana sinoptička situacija u nedjelju 07.01.2018., GFS model

Na Jadranu će idućih nekoliko dana i dalje puhati jugo, umjereno i jako, ponegdje i s olujnim udarima.

Bit će promjenjivo oblačno, oblačnije na Jadranu, posebice na sjevernom dijelu gdje će biti povremene kiše. U cijeloj se Hrvatskoj kiša očekuje u noći s utorka na srijedu kada će južni vjetar prestati, a temperatura zraka će pasti. No i dalje se očekuju temperature zraka više od prosjeka.

Prema kraju idućeg tjedna vrijeme će se smiriti, a temperature zraka i dalje će blago padati, jer će utjecaj atlantskih ciklona oslabjeti, a nad europskim će kopnom ojačati anticiklona.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Komentari