Mještanka Stepčići: Son mislila da će non vetar zet ća krov

I dan nakon, kraj ceste prema Plomin Luci, vide se nanosi ledene tuče viši od metar i pol.
Nanosi tuče kod Plomina visoki metar i pol
  • Objavljeno: 27.07.2017. u 21:26 h
  • Piše: Glas Istre

- Prošla sam osamdesetu, ali nešto takvo nisam nikad ni vidjela, a kamo li doživjela, rekla nam je Rita Brala iz Stepčići, za našeg posjeta područjima pogođenim ekstremnom tučom, koja je poharala sve, što joj se našlo na putu. Usred srpnja u samo nekoliko minuta Plomin i okolicu je prekrila ekstremna tuča te se za pola sata sve našlo u bijelom ruhu primjerenijem zimi.

I dan nakon, kraj ceste prema Plomin Luci, vide se nanosi ledene tuče viši od metar i pol, koji se usprkos današnjim stupnjevima od skoro 30 Celzijevih još nisu pretvorili u vodu.

Tuča i olujni vjetar koji je u srijedu negdje oko dva sata poslije podne, zahvatio to područje i trajao nekih 40-ak minuta, nanio je ogromne štete, usjevima, uništivši sve. Stradala je vinova loza, masline, paprika, rajčica, orasi, stradalo je sve. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava, a ni neke veće štete na stambenim i drugim objektima. Tu i tamo razbijeno par automobilskih stakala na svjetlima, kao kod Denisa Brale, iz Stepčića, čiji je Fiat ostao bez stakala od zadnjih žmigavaca.

Njegova baka Rita reći će nam kako je to prava sitnica, u odnosu na nevjerojatnu i neprocjenjivu štetu koje je nevrijeme nanijelo njihovom OPG-u. Na površini većoj od hektara i pol, stradalo im je više od 1.300 stabljika vinove loze, skoro 200 stabala masline, hektari zasađeni paprikom, rajčicom i ostalim usjevima. Sav znoj, rad, trud i novci, otišli su u nepovrat, u pola sata, koliko je trajalo nepredvidivo i nikad viđeno nevrijeme, koje je najviše zahvatilo područje Stepčića, mjesta samo koji kilometar dalje od Labina i Plomin. (Napisao i snimio A. ŠĆULAC)

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari

NajčitanijePreporuke