Ljeto se nastavlja: nakon kratkotrajnog osvježenja za vikend idući tjedan ponovno na 30°C

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 7 mjeseci

Nestabilnije vrijeme očekuje nas u subotu, povremeno uz lokalne grmljavinske pljuskove, najviše u gorju, dijelu središnje Hrvatske te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Nakon prodora svježijeg i vlažnijeg zraka krajem kolovoza, rujan je ponovno donio jačanje anticiklone i povratak visokih temperatura zraka.

30°C u većem dijelu Hrvatske

U srijedu je najtoplije bilo u Šibeniku, Zagrebu, Kninu, Sisku, Splitu, Karlovcu, Dubrovniku, Puli, Gradištu i Hvaru s izmjerenih 31°C. Toplo je bilo čak i u gorju, tako je na Sljemenu izmjereno 24°C, a na Zavižanu 21°C.

Četvrtak je zbog više oblaka donio ipak koji stupanj niže temperature zraka.

U petak rijetki pljuskovi

U petak će prevladavati pretežno sunčano vrijeme, u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka, pri čemu će u gorju te unutrašnjosti Dalmacije ponegdje biti i kratkotrajnih grmljavinskih pljuskova.

Prema kraju dana poneki je pljusak rijetko moguć na sjevernom Jadranu te u sjevernoj Hrvatskoj. Puhat će slab vjetar, na Jadranu danju ponegdje do umjeren jugozapadni. Jutarnje temperature zraka od 12 do 16°C, na Jadranu od 18 do 24°C, a najviše dnevne većinom od 24 do 30°C.

U subotu još malo nestabilnije

Nestabilnije vrijeme očekuje nas u subotu, povremeno uz lokalne grmljavinske pljuskove, najviše u gorju, dijelu središnje Hrvatske te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, i to osobito u poslijepodnevnim satima.

U velikom dijelu Hrvatske zadržat će se suho vrijeme, posebice na istoku i jugu zemlje, gdje će biti i najviše sunčanog vremena.

Prema kraju dana zapuhat će sjeverozapadnjak, a na sjevernom Jadranu umjerena bura.

Od nedjelje sunčanije i toplije

Od nedjelje će ponovno značajnije ojačati anticiklona nad južnim i središnjim dijelom Europe. Sudeći prema aktualnim prognostičkim modelima, anticiklona će djelovati na vrijeme tijekom cijelog idućeg tjedna.

Sredinom tjedna temperature zraka će ponovno doseći 30°C, a lagano osvježenje moguće je tek oko idućeg vikenda.

Komentari