Kod Benkovca u roku dva sata planulo desetak požara, a buktinja na Hvaru guta sve pred sobom

Kako piše Antena Zadar, prema informacijama koje dobivaju s terena, a koje su kratko potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru.
Trenutno aktivni požari u Dalmaciji
  • Objavljeno: 21.08.2017. u 15:19 h
  • Piše: Jutarnji List

Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Kako piše Antena Zadar, prema informacijama koje dobivaju s terena, a koje su kratko potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica.

– Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su - potvrdili su u žurbi mogli u JVP Zadar.

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: "Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima".

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. "Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio", dodala je.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje. "Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara", rekao je Šoša.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica auto-ceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik, kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu je oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara. Od 11,30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg, te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

Kanaderi, helikopteri i sve raspoložive vatrogasne snage s otoka Hvara gase veliki šumski požar na poluotoku Kabal u Starom Gradu na Hvaru, doznaje se od vatrogasaca. Taj je požar buknuo jutros u 9 sati, te su ga lokalni vatrogasci par sati uspjeli držati pod kontrolom, no nešto kasnije je zapuhala jaka bura koja je vatru totalno rasplamsala i potjerala je u svim smjerovima, doznaje Hina od hvarskih vatrogasaca.

Na terenu su svi otočki vatrogasci, njih 50 sa 20 vozila, a iz zraka im pomažu tri kanadera i dva helikoptera. Dim je toliko velik da se čak vidi i u nekim dijelovima Splita.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari