Promjenjivo i nestabilno vrijeme, dokad više?

Alen Šterpin
Toni Lovnički ・ 26.05.2019. 16:49
Olujni oblak u Velikoj Gorici u srijedu 22.05.
Slikao: Tomislav Belaj
Olujni oblak u Velikoj Gorici u srijedu 22.05. Slikao: Tomislav Belaj

Grmljavinski pljuskovi česta su pojava u Hrvatskoj zadnjih dana. U narednom tjednu očekuju se nove oborine i lokalno obilnija kiša, a sljedeći vikend izgledno je novo prolazno osvježenje.

Protekli tjedan u Hrvatskoj je po pitanju vremena bio raznolik. Na kopnu je lokalno često bilo grmljavinskih pljuskova, a u Zagorju je u srijedu padala i tuča koje je bilo i na području zagrebačke županije prema dojavi naših čitatelja. Jačih izljeva kiše tijekom srijede poslijepodne bilo je i na zapadu grada Zagreba.

Pljusak u Zagrebu.
Slikao: Toni Lovnički, 22.05.
Pljusak u Zagrebu. Slikao: Toni Lovnički, 22.05.

Bez obzira na nestabilnosti koje su bile svakodnevna pojava temperatura zraka je postupno porasla te je u mnogim predjelima unutrašnjosti prešla vrijednost od 25°C, a Daruvar je jučer bio i najtopliji grad u Hrvatskoj s maksimalnom temperaturom zraka od 28,0°C.

Dok se Talijani i Švicarci vesele da se konačno otvara stara cesta preko prijevoja St. Bernard na visini od 2400 m koju su napokon zajedničkim snagama očistili od snijega, Hrvati vjerojatno zamišljaju kako bi ovo ljeto mogli provesti na moru, ali u zimskome izdanju.

Čišćenje ceste preko prijevoja St. Bernard 22. svibnja.
Izvor: Meteo-Alpes
Čišćenje ceste preko prijevoja St. Bernard 22. svibnja. Izvor: Meteo-Alpes
Ovako ćemo vjerojatno na hrvatsku obalu ove godine?
Ovako ćemo vjerojatno na hrvatsku obalu ove godine?

Razlog ovako nestabilnog vremena je kruženje vlažnog i hladnijeg zraka po visini uz povremeno djelovanje ciklona. Istočnije i zapadnije od nas nalaze se toplije i stabilnije zračne mase.

Ovako hladno i nestabilno vrijeme u svibnju znalo je biti i prije mnogo godina. Ima zapisa da je pred kraj svibnja 1723. godine snijeg na području Karlovca i u Gorskom kotaru bio visok do koljena, a veće količine snijega u Gorskom kotaru pale su i početkom svibnja 1957. godine. Osijek je 29. svibnja 1879. godine poplavila Drava jer je pala obilna kiša. Osim snijega i kiše bilo je i bura (1955.g.), vjerojatno podjednako jakih kao i ona koja je u Hrvatskoj puhala 14. svibnja kada je na paškom mostu izmjeren udar od 198 km/h.

Početak novog tjedna donosi sve nestabilnije vrijeme. Padat će kiša koja će na Jadranu i uz njega biti i obilnija. Tako bi do kraja mjeseca svibnja (petak) u gorskim predjelima i na jugu Jadrana lokalno moglo pasti i više od 100 mm kiše.

Ponegdje i više od 100 mm kiše do kraja mjeseca.
Izlaz modela GFS, 26.05.
Ponegdje i više od 100 mm kiše do kraja mjeseca. Izlaz modela GFS, 26.05.

Prvi dani lipnja također bi mogli biti kišoviti, a s dotokom hladnijeg zraka sa sjevera prolazno bi mogla zapuhati i bura.

Izgledna bura i sjeverni vjetar početkom lipnja.
Izvor: model GFS, 26.05.
Izgledna bura i sjeverni vjetar početkom lipnja. Izvor: model GFS, 26.05.

Detaljniju trodnevnu ili desetodnevnu vremensku prognozu za Hrvatsku pratite na Neverin.hr.

Na današnji dan

  • 30.05. - Jurjevska rosa i trojačka vedrina, dosta kruha i vina
  • 31.05. - 1955. godine bura u Velebitskom kanalu usmrtila 26 članova posade potopljenog vojnog brodića
  • 01.06. - 1888. godine Ambroz Haračić osnovao meteorološku postaju u Velom Lošinju
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more