Jutros u Gospiću pri tlu čak -5°C, u Dalmaciji bura preko 100 km/h, sutra opet promjena vremena

Nakon jučerašnje brze fronte, unutrašnjost Hrvatske dočekalo je hladno jutro, ponegdje uz mraz.
Jesen u podnožju i zima na vrhu Velebita, izvor: Antonio Papić
Jesen u podnožju i zima na vrhu Velebita, izvor: Antonio Papić
  • Objavljeno: 28.10.2017. u 11:44 h
  • Piše: Alen Šterpin

Tijekom jučerašnjeg dana Hrvatsku je sa sjevera zahvatila brza hladna fronta koja je donijela pad temperature, kišu i jak vjetar, a na Jadran olujnu buru s orkanskim udarima.

Minusi u unutrašnjosti

Razvedravanje i smirivanje vjetra omogućili su noćno ohlađivanje, zbog čega je jutros u unutrašnjosti ponegdje zabilježeno i najhladnije jutro ove jeseni. Tako se primjerice temperatura u Gospiću spustila do -0,2°C na 2 metra visine, dok je pri tlu bilo hladnije, čak do -5°C. Tijekom noći temperatura pri tlu često je niža od one na 2 metra, jer hladniji zrak ima veću gustoću od toplijeg i pada prema tlu. Na zagrebačkom Maksimiru pri tlu je izmjereno -3°C, dok je -2°C bilo u Varaždinu, Ogulinu i Pazinu. -1°C na 5 cm visine izmjeren je u Slavonskom Brodu, Križevcima, Krapini i Sisku.

Na "standardnih" 2 metra visine najhladnije je bilo na Zavižanu sa -0,8°C, Gospiću sa -0,2°C, Ogulinu i Pargu sa 1,0°C te Krapini sa 1,4°C.

Na Jadranu bura puhala preko 100 km/h

Prolazak fronte na Jadranu je obilježila jaka i olujna bura, ponegdje i sa orkanskim udarima. Prema podacima DHMZ-a, najjači udar vjetra od 123 km/h izmjeren je u Makarskoj, dok je 108 km/h izmjereno na splitskom Marjanu i dubrovačkoj zračnoj luci.

Nova fronta i jačanje vjetra očekuje se sutra

Tijekom današnjeg dana prevladavat će umjereno oblačno vrijeme, sunčanije na Jadranu, oblačnije u unutrašnjosti, posebice na istoku gdje može još pasti i koja kap kiše.

Sutrašnji će dan započeti djelomice sunčano, uz jačanje jugozapadnog i zapadnog vjetra, posebice u gorju i u unutrašnjosti. Tijekom poslijepodneva nova fronta sa sjeverozapada zahvatit će naše krajeve, najviše Slavoniju gdje se najprije očekuje okretanje vjetra na sjeverozapadne smjerove, koji će ponegdje biti i jak, a na istoku Hrvatske očekuje se i oblačnije vrijeme s prolaznom kišom. Prema zapadu fronta će biti manje izražena, najčešće samo u obliku naoblake i vjetra, a na Jadranu će navečer opet jačati bura.

Temperatura zraka tijekom prijepodneva u porastu, a onda ponovno u padu sa sjevernim vjetrom.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Komentari