Jutros u Gospiću pri tlu čak -5°C, u Dalmaciji bura preko 100 km/h, sutra opet promjena vremena

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ 28.10.2017. 11:44
Jesen u podnožju i zima na vrhu Velebita, izvor: Antonio Papić
Jesen u podnožju i zima na vrhu Velebita, izvor: Antonio Papić

Nakon jučerašnje brze fronte, unutrašnjost Hrvatske dočekalo je hladno jutro, ponegdje uz mraz.

Tijekom jučerašnjeg dana Hrvatsku je sa sjevera zahvatila brza hladna fronta koja je donijela pad temperature, kišu i jak vjetar, a na Jadran olujnu buru s orkanskim udarima.

Minusi u unutrašnjosti

Razvedravanje i smirivanje vjetra omogućili su noćno ohlađivanje, zbog čega je jutros u unutrašnjosti ponegdje zabilježeno i najhladnije jutro ove jeseni. Tako se primjerice temperatura u Gospiću spustila do -0,2°C na 2 metra visine, dok je pri tlu bilo hladnije, čak do -5°C. Tijekom noći temperatura pri tlu često je niža od one na 2 metra, jer hladniji zrak ima veću gustoću od toplijeg i pada prema tlu. Na zagrebačkom Maksimiru pri tlu je izmjereno -3°C, dok je -2°C bilo u Varaždinu, Ogulinu i Pazinu. -1°C na 5 cm visine izmjeren je u Slavonskom Brodu, Križevcima, Krapini i Sisku.

Na "standardnih" 2 metra visine najhladnije je bilo na Zavižanu sa -0,8°C, Gospiću sa -0,2°C, Ogulinu i Pargu sa 1,0°C te Krapini sa 1,4°C.

Na Jadranu bura puhala preko 100 km/h

Prolazak fronte na Jadranu je obilježila jaka i olujna bura, ponegdje i sa orkanskim udarima. Prema podacima DHMZ-a, najjači udar vjetra od 123 km/h izmjeren je u Makarskoj, dok je 108 km/h izmjereno na splitskom Marjanu i dubrovačkoj zračnoj luci.

Nova fronta i jačanje vjetra očekuje se sutra

Tijekom današnjeg dana prevladavat će umjereno oblačno vrijeme, sunčanije na Jadranu, oblačnije u unutrašnjosti, posebice na istoku gdje može još pasti i koja kap kiše.

Sutrašnji će dan započeti djelomice sunčano, uz jačanje jugozapadnog i zapadnog vjetra, posebice u gorju i u unutrašnjosti. Tijekom poslijepodneva nova fronta sa sjeverozapada zahvatit će naše krajeve, najviše Slavoniju gdje se najprije očekuje okretanje vjetra na sjeverozapadne smjerove, koji će ponegdje biti i jak, a na istoku Hrvatske očekuje se i oblačnije vrijeme s prolaznom kišom. Prema zapadu fronta će biti manje izražena, najčešće samo u obliku naoblake i vjetra, a na Jadranu će navečer opet jačati bura.

Temperatura zraka tijekom prijepodneva u porastu, a onda ponovno u padu sa sjevernim vjetrom.

Na današnji dan

  • 03.06. - 1962. godine na Zavižanu izmjerena najniža lipanjska temperatura u Hrvatskoj od -3,1°C
  • 04.06. - 1764. godine u okolici Sunje snijeg visok do potkoljenice
  • 05.06. - Svjetski dan zaštite okoliša
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more