Izražena fronta pred vratima: Meteoalarm izdao crveno upozorenje, u gorju se očekuje pola metra snijega, a moguć je nošen burom do obale!

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za sjeverni Jadran zbog olujne i orkanske bure, izvor: Meteoalarm
Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za sjeverni Jadran zbog olujne i orkanske bure, izvor: Meteoalarm

Hladna fronta koja će donijeti do sada najnižu snježnu granicu ove zime prelazi Alpe i približava se našem području

Nedjelja je na većem dijelu Hrvatske donijela barem djelomice sunčano vrijeme uz promijenjivu naoblaku i uglavnom suho. Najviše dnevne temperature bile su uglavnom od 12 do 16°C, a hladnije je bilo samo u gorju. Puhao je jugozapadni vjetar, umjeren do pojačan, a na moru umjereno i jako jugo, prema kraju dana u jačanju.

Tijekom dana dolazile su nam snimke iz Njemačke i Austrije, područja koja je fronta zahvatila još tijekom današnjeg jutra i dana te lokalno donijela veće količine snijega.

Približavanje hladne fronte jasno se uočava na satelitskim snimkama, a istovremeno na području sjeverne Italije formira se i ciklona, koja će dodatno zakomplicirati situaciju s vremenom u Hrvatskoj početkom tjedna.

Prve nestabilnosti na području Rijeke

Prve grmljavinske predfrontalne nestabilnosti zahvatile su u nedjelju navečer područje Rijeke gdje se prema dojavama kiša spustila "iz ničega". Naime, došlo je do izrazito brzog razvoja oblaka tako da se naizgled pitomo vrijeme ubrzo pretvorilo u pravo grmljavinsko nevrijeme s tučom. Kiše je u večernjim satima bilo i ponegdje u Gorskom kotaru te u Istri, a lokalno i na jugu Dalmacije, ali se ubrzo prema dojavama naših čitatelja pojavljivala i na ostalim dijelovima Hrvatske.

Fronta zahvaća sjever Hrvatske u prvim satima ponedjeljka

Oko dva sata ujutro fronta će zahvatiti krajnji sjever Hrvatske i brzo će se širiti prema jugu, tako da će do 7 sati ujutro već zahvatiti cijelu središnju Hrvatsku, sjeverni Jadran i Gorski kotar. Tijekom prijepodneva fronta će zahvatiti još Slavoniju i doći na jugu do sjeverne Dalmacije, a onda će napredovanje hladnog zraka biti malo usporeno zbog duboke ciklone koja će se nalaziti u Jadranu.

Servis Meteoalarm izdao je upozorenje najvišeg crvenog stupnja za područje sjevernog Jadrana, gdje ističe pojavu orkanske bure s udarima do 145 km/h te mogućnost bujičnih poplava uz količinu kiše i do 90 mm. Zbog obilne kiše, u gorju i snijega izdano je žuto upozorenje za središnju i gorsku Hrvatsku te za Dalmaciju gdje je upozorenje izdano i zbog južnog vjetra brzine do 85 km/h.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za sjeverni Jadran zbog olujne i orkanske bure, izvor: Meteoalarm
Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za sjeverni Jadran zbog olujne i orkanske bure, izvor: Meteoalarm

Frontom zahvaćena područja mogu očekivati naglo jačanje sjevernog vjetra, a na Jadranu jake i olujne bure. S frontom očekuje se i naglo jačanje kiše, a bit će i pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na Jadranu.

U najvišem gorju kiša će vrlo brzo prijeći u snijeg, a snježna granica spustit će se do oko 600 metara nad morem. S daljnjim padom temperature i uz jače oborine, snježna granica može lokalno biti i niža, posebice u gorskom dijelu Hrvatske. Orkanska bura malo susnježice i snijega može donijeti i u podnožje Velebita, stoga pahuljice mogu zalepršat sve do mora. No, tamo se naravno ne očekuje nastanak snježnog pokrivača, kao ni problema u prometu uzrokovanih njime. Ali neće ih nedostajati zbog bure.

Područje koje će hladna fronta zahvatiti do ponedjeljka u 10 sati može se prepoznati po sjevernom vjetru i buri, izvor: DHMZ Aladin
Područje koje će hladna fronta zahvatiti do ponedjeljka u 10 sati može se prepoznati po sjevernom vjetru i buri, izvor: DHMZ Aladin

Najmanje kiše očekuje se na istoku Slavonije, dok će je najviše biti u gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu gdje može pasti i do 90 mm kiše. S brzim okretanjem kiše na snijeg, neki prognostički modeli očekuju i do 50 cm novog snijega u dijelovima Gorskog kotara.

Dnevne temperature zraka kretat će se od 0 do 2°C u gorskoj Hrvatskoj, od 4 do 6°C u unutrašnjosti te od 5 do 11°C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji toplo uz obilnu kišu navečer

Prodor hladnijeg zraka zastat će na jugu Like, odnosno na sjeveru Dalmacije, stoga će dnevne temperature zraka u većem dijelu Dalmacije biti slične današnjim vrijednostima, od 14 do 17°C.

Hladni zrak će, ali u manjoj mjeri tek tijekom poslijepodneva i večeri zahvatiti Dalmaciju, posebice njezin sjeverni i srednji dio. Tada će i kiša na tom području biti i najobilnija, a lokalno može pasti i više od 50 mm kiše. Snježna granica na dalmatinskim planinama bit će znatno viša nego u sjevernom dijelu Hrvatske.

Granica bure i juga tijekom poslijepodneva nalazit će se na samom sjeveru Dalmacije, dok će južnije od toga tijekom većeg dijela dana puhati umjereno i jako jugo i oštro. Zbog jakog juga, visokih valova i plime, ponegdje je moguće i plavljenje obale.

Tek se u večernjim satima očekuje širenje bure dalje prema jugu.

U utorak postupno smirivanje vremena uz buru i hladno

Smirivanje vremena očekuje se tijekom utorka, a oborina će biti još malo na istoku Hrvatske, u gorju te na krajnjem jugu Jadrana, dok će sa zapada doći i do postpunog kidanja naoblake.

Bura će se proširiti na čitav Jadran, a temperature zraka zadržat će se niske, na vrijednostima od ponedjeljka, dok će hladnije biti samo na jugu Jadrana gdje će još u ponedjeljak puhati jugo.

U utorak se očekuje jaka bura na čitavom Jadranu, a sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, izvor: DHMZ Aladin
U utorak se očekuje jaka bura na čitavom Jadranu, a sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, izvor: DHMZ Aladin

Komentari