Hrvatska znanstvenica razotkriva veliki misterij

Hrvatska znanstvenica Željka Fuchs uskoro počinje veliko istraživanje uzroka nastanka razornih oluja i ekstremnih oborina.
Željka Fuchs (lijevo) i Carlos Lopez-Carillo (desno) u istraživanju EPIC-a (Eastern Pacific Investigation of Climate)
  • Objavljeno: 10.07.2017. u 12:41 h
  • Piše: Glas Slavonije

Željka Fuchs, hrvatska znanstvenica koja je niz godina radila na Sveučilištu u Splitu, uskoro na području Tihog oceana i jugozapadnih Kariba započinje istraživanje uzroka nastanka razornih oluja i ekstremnih padalina, koje sve više utječu na našu svakodnevnicu.

Riječ je o velikom projektu vrijednom 2,8 milijuna dolara koji će dr. Fuchs voditi zajedno s kolegom Davidom J. Raymondom, a u sklopu kojega će letjeti i u tropske oluje. Naime, Američka nacionalna znanstvena zaklada znanstvenicima je dodijelila 2,8 milijuna dolara za istraživanje konvekcije, odnosno fizikalnog procesa koji je odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja koje on sa sobom nosi. U sklopu aktivnosti projekta OTREC (Organization of Tropical East Pacific Convection) Fuchs i Raymond letjet će u srce tropske konvekcije, koja je osnovni fizikalni proces odgovoran za većinu vremenskih (ne)prilika, pa tako i za stvaranje tropskih ciklona i uragana. Za lokaciju istraživanja odabrano je područje Tihog oceana i jugozapadnih Kariba jer je konvekcija najčešća pojava u tropskoj atmosferi, što to područje čini prirodnim laboratorijem za istraživanje tog procesa.

Američki meteorolozi ovu pojavu često nazivaju i svetim gralom meteorologije, a upravo bi hrvatska znanstvenica mogla biti zaslužna za skoro razjašnjenje ovog meteorološkog misterija, koji će značajno unaprijediti našu svakodnevnicu. Pravovremeno predviđanje pojavljivanja velikih oluja i ekstremnih padalina pridonijet će razvoju i održivosti niza sektora, bilo da je riječ o poljoprivredi ili proizvodnji hrane, do primjerice razvoja turizma i održavanja javne infrastrukture.

- Vremenske i klimatske prognoze postaju sve važnije i utjecajnije na naš život. Ekstremne vremenske pojave poput toplinskih udara, suša, poplava, tornada i uragana utječu na našu svakodnevicu, odnosno na poljoprivredu, šumarstvo, turizam i gospodarstvo općenito, a posljedice postaju sve teže i vidljivije. S klimatskim promjenama vremenske prognoze postat će još nužnije, a samo kao primjer toga uzmite prognoze poljoprivrednih doprinosa, jer u suprotnom samo taj sektor svake godine mogao bi ostvarivati značajne gubitke - istaknula je dr. Fuchs.

Dodaje kako vremenske prognoze ovise o našem poznavanju fizike i o dostupnim podacima, odnosno motrenjima koja ulaze u modele. “Ako ne razumijemo fiziku koja ulazi u model, prognoza neće biti točna, a ako nemamo motrenja, ne možemo potvrditi ni je li i fizika točna.” Ovdje do značaja dolaze projekti poput OTREC-a, koji skupljaju podatke leteći unutar i okolo olujnih oblaka. Fuchs tvrdi kako su idealna područja za istraživanje konvekcije istočni Tihi ocean i jugozapadni Karibi i ono što se na tom području otkrije primjenjivo će biti na cijeli svijet. Rezultatima istraživanja poboljšat će se vremenski i klimatski modeli, a rezultat toga bit će unaprjeđenje kvalitete života ljudi na cijelom planetu.

Mjerenja u sklopu projekta OTREC započinju u ljeto 2019. godine, a projektni operativni centar bit će u Kostariki.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari

NajčitanijePreporuke