Hrvatska u ledu: prije godinu dana mjerili smo -22°C, ledilo se more, a u Splitu najniža temperatura u pola stoljeća

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Led u Dalmaciji, foto: Miranda Cikotic/PIXELL/HRT
Led u Dalmaciji, foto: Miranda Cikotic/PIXELL/HRT

Svojevrsni ekstrem imali smo ovih dana prošle 2017. godine, kada je prodor vrlo hladnog polarnog zraka zahvatio Europu.

Trenutno vrijeme je sve samo ne zimsko, prava suprotnost prošlogodišnjem siječnju. Temperature zraka primjerenije su travnju. Danas je u Hrvatskoj već treće uzastopno jutro bez negativne temperature zraka, a jučer smo pisali o obaranju temperaturnog rekorda u Gradištu.

Svojevrsni ekstrem imali smo ovih dana prošle 2017. godine, kada je prodor vrlo hladnog polarnog zraka zahvatio Europu, što je bilo tek uvod u zimski nastavak siječnja koji je nakon dugo godina dobio službenu oznaku "hladniji od prosjeka".

Odstupanje temperature od prosjeka za 7. siječnja 2017. i 2018 godine: uočava se  negativno odstupanje temperature prošle, i pozitivno ove godine
Odstupanje temperature od prosjeka za 7. siječnja 2017. i 2018 godine: uočava se negativno odstupanje temperature prošle, i pozitivno ove godine

Siječanj 2017. ponegdje bio i ekstremno hladan

Na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka za siječanj 2017. godine bila je ispod višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) na što ukazuje negativan predznak temperaturnih anomalija. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od -4,3°C (Daruvar) do -2,1°C (Poreč). U prvoj dekadi siječnja 2017. godine na nekim postajama (Komiža, Makarska, Split aerodrom i Dubrovnik aerodrom) zabilježene su rekordne vrijednosti minimalne dnevne temperature zraka budući da su premašeni apsolutni minimumi navedenih postaja, piše DHMZ.

Negativno odstupanje temperature zraka od prosjeka za siječanj 2017., izvor: DHMZ
Negativno odstupanje temperature zraka od prosjeka za siječanj 2017., izvor: DHMZ

U Splitu do -8°C

U Komiži je 07.01.2017. izmjereno čak -4,5°C, te je oboren apsolutni minimalni rekord koji je do tada iznosio -3,3°C. U Makarskoj je istog dana izmjereno -5,5°C čime je oboren raniji rekord od -4,0°C.

U splitskom aerodromu je istog dana izmjereno čak -8,2°C čime je također oboren dotadašnji apsolutni minimalni rekord koji je iznosio -6,1°C (iz 1985. godine). Rekord je oboren i na dubrovačkom aerodromu. Tamo je 08.01.2017. izmjereno -7,4°C, dok raniji rekord iz 1985. iznosi -5,7°C.

Na službenoj splitskoj meteorološkoj postaji Marjanu izmjereno je -7,2°C, što je najniža temperatura u zadnjih pola stoljeća, točnije u zadnjih 54 godine. Najniža temperatura ikad izmjerena u Splitu iznosi čak -9,0°C i to je izmjereno daleke 1963.

Led u Dalmaciji, foto: Miranda Cikotic/PIXELL/HRT
Led u Dalmaciji, foto: Miranda Cikotic/PIXELL/HRT

Na današnji dan u Slavoniji do -22°C

Probudilo nas je još jedno hladno jutro i temperature ispod nule. No Slavonija je apsolutni rekorder u hladnoći. U 7 sati najniža temperatura izmjerena je u Kopačkom ritu, -22 Celzijeva stupnja. U Slavonskom Brodu u 6 sati izmjereno je -20 stupnjeva Celzijevih, a u Osijeku i Vinkovcima -18. Zbog izuzetno niskih temperatura izdan je i crveni meteo alarm za Slavoniju i Baranju. U Gospiću je izmjereno -15, a u Zagrebu -8. I na moru su temperature ispod nule, pisao je tada HRT.

Komentari