Hladna fronta širi se sa sjevera: prvi centimetri snijega već jutros na sjeveru Hrvatske

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Macelj, foto: HAK
Macelj, foto: HAK

U Gorskom kotaru i Lici već će se tijekom dana stvoriti zamjetniji snježni pokrivač, gotovo posvuda iznad 20 cm.

Hladni zrak jutros nije uranio kao što su neki pomislili, već je sve u skladu s našom jučerašnjom prognozom vremena.

Tijekom noći je došlo do pada temperature zraka, najprije na krajnjem sjeveru, tako da jutros najsjeverniji predjeli u unutrašnjosti mjere oko 0 ili 1°C. Ostatak unutrašnjosti mjeri od 3 do 7°C, dok je na Jadranu od 9 na sjeveru do 14°C na jugu.

Temperature zraka u Hrvatskoj u 8 sati
Temperature zraka u Hrvatskoj u 8 sati

U većem dijelu zemlje je pretežno oblačno, sunčanije je prema istoku, dok najviše oborina ima na zapadu i sjeverozapadu Hrvatske. U Dalmaciji puše umjereno i jako jugo, na dubrovačkom području i oštro.

Prema javljanju HAK-a, u prekidu su brojne katamaranske i trajektne linije na splitskom, riječkom i dubrovačkom području.

Prvi centimetri na sjeveru

Prema podacima DHMZ-a, snijeg je jutros padao i zabijelio neke nizine na sjeveru Hrvatske. U 7 sati Varaždin mjeri 1 cm, a Bednja 2 cm snijega.

Varaždin, foto: HAK
Varaždin, foto: HAK
Macelj, foto: HAK
Macelj, foto: HAK

Osim na sjeveru Hrvatske, novi snijeg pao je i na Zavižanu, tako da tamo jutros ima ukupno 102 cm snijega.

Prognoza za danas

U nastavku dana temperature će i dalje polagano padati u središnjoj Hrvatskoj, nešto brže u Gorskom kotaru i Lici, dok će u Slavoniji temperature tijekom dana još i rasti - i zbog sunčanog vremena, ali i zato što zahlađenje tamo stiže tek u kasnim popodnevnim satima.

Na Jadranu se temperature zraka neće previše mijenjati, osim na sjeveru gdje se od sredine dana očekuje postupni pad temperature.

Susnježica i snijeg padat će u većem dijelu središnje Hrvatske u poslijepodnevnim satima, a zadržavanje snijega na tlu treba očekivati posebice prema kraju dana i u noći na subotu.

U Gorskom kotaru i Lici već će se tijekom dana stvoriti zamjetniji snježni pokrivač, gotovo posvuda iznad 20 cm.

Na Jadranu će padati kiša, ponegdje i obilna praćena grmljavinskim pljuskovima.

U unutrašnjosti će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u širenju prema istoku, dok će na sjeveru Jadrana jugo prema kraju dana slabjeti i okrenuti na buru i sjeverozapadnjak. Jačanje bure na sjeveru očekuje se tek u noći na subotu, kada će temperature dodatno pasti.

U Dalmaciji će puhati umjereno i jako jugo, na dubrovačkom području i neugodno oštro.

Narančasto upozorenje meteoalarma zbog kiše, vjetra i snijega
Narančasto upozorenje meteoalarma zbog kiše, vjetra i snijega

DHMZ je putem Meteoalarm servisa izdao upozorenje na vjetar, obilnu kišu i snijeg.

Sutra snijeg moguć i na sjeveru Jadrana

S burom koja će u noći na subotu jačati, hladniji zrak počet će pritjecati i na sjever Jadrana, stoga se tamo do jutra očekuje jači pad temperature zraka.

Zbog ciklone koja će se nalaziti u Jadranu, očekuju se i nove oborine stoga u višim predjelima središnje Istre i zaleđa Rijeke valja očekivati i snježne pahulje. U jače oborine i buru, susnježice ponegdje može biti sve do obale.

Još će malo temperature pasti i u unutrašnjosti Hrvatske, stoga će snijeg padati u središnjim predjelima, dok će malo toplije biti na istoku gdje će osim snijega biti i susnježice, osobito u najistočnijim predjelima.

Toplije će se tijekom većeg dijela dana zadržati u Dalmaciji gdje su i dalje mogući obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a pad temperature u Dalmaciju stiže tek prema kraju dana.

Komentari