Hladna fronta pred vratima: noć pred nama donosi kišu i zahlađenje, u unutrašnjosti i snijeg

Alen Šterpin
Alen Šterpin ・ Prije 2 godine
Satelitska snimka Europe u 19:45h, izvor: 3Bmeteo
Satelitska snimka Europe u 19:45h, izvor: 3Bmeteo

Tijekom današnjeg dana jače naoblačenje zahvatilo je Hrvatsku, a obilnija kiša već je pala na sjevernom Jadranu.

Jače pogoršanje vremena danas se proširilo Hrvatskom, a na sjevernom Jadranu pala je i obilnija kiša. Prema podacima automatskih meteoroloških postaja, najviše kiše palo je oko Učke. Tako meteorološka postaja Poljane večeras javlja 58 mm kiše, a meteorološka postaja Marčelji u zaleđu Rijeke 45 mm. Na ostatku sjevernog Jadrana palo je uglavnom između 10 i 30 mm kiše, u Dalmaciji do 5 mm, središnjoj Hrvatskoj do 2 mm, dok se u Slavoniji zadržalo suho. Dan je obilježio južni i jugozapadni vjetar, na sjeveru Hrvatske i u gorju s olujnim udarima. Zbog visokih temperatura zraka, novi snijeg padao je samo u najvišem gorju. Najviše dnevne temperature bile su ujednačene u cijeloj Hrvatskoj i kretale su se većinom od 10 do 16°C. Na Zavižanu je najviša temperatura dosegla nulu. Prema podacima DHMZ-a, Zavižan večeras mjeri 68 cm, Puntijarka 12, a Parg Čabar 10 cm snijega. U Dalmaciji večeras puše jako i olujno oštro, a u prekidu su i neke trajektne linije.

Satelitska snimka Europe u 19:45h, izvor: 3Bmeteo
Satelitska snimka Europe u 19:45h, izvor: 3Bmeteo

Do ponoći fronta će zahvatiti središnju Hrvatsku

U idućih nekoliko sati kiša praćena padom temperature i sjevernim vjetrom proširit će se najprije prema sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Očekuje se nagli pad temperature, brz prelazak kiše u snijeg u gorju, a do ponoći susnježice i snijega bit će i u nižim predjelima.

Do jutra hladni zrak dolazi do juga Like

Fronta s hladnim zrakom, oborinama i sjevernim vjetrom brzo će se širiti prema jugu, tako će do jutra zahvatiti cijelu unutrašnjost, sjeverni Jadran, Gorski kotar i Liku. U unutrašnjosti će kiša prijeći u susnježicu i snijeg, a najviše snijega očekuje se upravo u gorskim predjelima gdje može pasti i do 30 cm novog snijega. Do 5 cm snijega valja očekivati i u nizinama unutrašnjosti, ali uz napomenu da snježni pokrivač neće posvuda nastati. Temperature će se u zahvaćenom području do jutra spustiti na vrijednosti od -2 do 2°C.

Sjeverni Jadran pred jutro može očekivati pad temperature i buru, kišu, a podno Velebita bura može donijeti i malo snijega, ali bez stvaranja snježnog pokrivača. Malo snijega pri kraju oborina može biti i u središnjoj Istri, ali također bez stvaranja pokrivača.

Tijekom prijepodneva očekuje se smirivanje vremena, posebice na sjevernom Jadranu te na sjeveru unutrašnjosti, gdje su poslijepodne moguća i sunčana razdoblja. Novi pad temperature dolazi s razvedravanjem u večernjim i noćnim satima.

Do sredine dana bura na sjeveru Dalmacije, a tek navečer na jugu

Hladni zrak i sjeverac najkasnije će zahvatiti Dalmaciju. Do tada će puhati jako i olujno jugo i oštro, pa u okretanju na lebić, a kasnije i na zapadnjak.

Do sredine dana bura će zahvatiti područje do Šibenika i Splita, a onda će se poslijepodne i navečer širiti dalje prema jugu. Obilnije oborine moguće su i u Dalmaciji. Ciklonalni centar premještat će se prema jugu vrlo blizu obale, a na otvorenom moru i na otocima moguć je jak, pa čak i olujan vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Krajnji jug Hrvatske, dubrovačko područje zahlađenje će zahvatiti tek u kasnim večernjim satima. S padom temperature, malo susnježice moguće je i u višim predjelima Zagore, a kasnije navečer i u Konavlima.

U nedjelju hladno jutro, a do navečer nova jaka južina

Vrlo hladno jutro očekuje se u nedjelju, posebice u unutrašnjosti te u gorskim predjelima gdje se temperatura može spustiti i ispod -10°C. Na Jadranu će vrijednosti biti uglavnom od -1 do 4°C, a na otocima do 7°C. Već ujutro će na sjevernom Jadranu zapuhati jugozapadnjak, koji će se do navečer proširiti na cijelu Hrvatsku. Donosi novo naoblačenje i nagli porast temperatura.

Hladno jutro u nedjelju, izvor: GFS / Neverin
Hladno jutro u nedjelju, izvor: GFS / Neverin

Komentari