Europa vratila električne satove "u normalu"

Naime, početkom godine, došlo je do problema u opskrbi europske elektroenergetske mreže zbog spora Srbije i Kosova, pa je mreža izbačena iz ravnoteže.
Električni satovi sada ponovno pokazuju točno vrijeme
Električni satovi sada ponovno pokazuju točno vrijeme
  • Objavljeno: 10.04.2018. u 10:45 h
  • Piše: Neverin.hr

Ako ste prije mjesec dana ili više bili primijetili da vam sat/budilica ili digitalni sat na pećnici pokazuju krivo vrijeme, pa ste ih "potjerali" naprijed za 3-4 minute, sada je vrijeme da ih vratite natrag. Ako, se pak, time niste zamarali sva je prilika da su vam se satovi "sami od sebe" popravili i ponovno pokazuju točno vrijeme, piše BUG.hr.

Naime, početkom godine, došlo je do problema u opskrbi europske elektroenergetske mreže zbog spora Srbije i Kosova, pa je mreža izbačena iz ravnoteže. To je uzrokovalo pad frekvencije električne energije na razini Europe s uobičajenih 50 Hz na 49,996 Hz – pa su satovi kojima ta frekvencija daje takt počeli kasniti.

Navedeni spor u međuvremenu je razriješen, objavljeno je iz udruženja europskih elektrodistributera ENTSO-E. "Gubitak" od šest minuta na električnim satovima diljem Europe koji je nastao u prva tri mjeseca ove godine nadoknađen je podizanjem frekvencije električne energije na 50,01 Hz tijekom posljednjih mjesec dana. Struja koja je nedostajala vraćena je u sustav, pa su satovi u konačnici vraćeni na prvobitno stanje i ponovno pokazuju točno vrijeme, piše BUG.hr.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Komentari