Ekstremna suša uništila jesenske kulture

No, za mnoge ratare kiša je stigla prekasno. Ljetne žege na najvažnijim jesenskim kulturama već su uzele danak u urodu.
Suha zemlja, izvor: Ivica Galovic / PIXSELL
Suha zemlja, izvor: Ivica Galovic / PIXSELL
  • Objavljeno: 14.08.2017. u 00:23 h
  • Piše: Neverin.hr

Jučeranja kiša nije puno pomogla velikoj suši koja već mjesecima brine poljporivrednike diljem Hrvatske. Ekstremno sušno bilo je u lipnju na širem gospićkom području te dijelu zaleđa srednjeg Jadrana. Tamo je palo tek jedan posto prosječne količine kiše u tom mjesecu.

Vrlo sušno bilo je u dijelovima središnje i istočne Hrvatske, na širem području Pazina te dijelu zaleđa srednjeg i južnog Jadrana gdje je pala do deset posto prosječnih oborina. U dijelu središnje i istočne Hrvatske, na širem riječkom području te srednjem i dijelu južnog Jadrana palo je manje od četvrtine prosječnih padalina.

U srpnju se situacija nešto poboljšala. Vrlo sušno bilo je na širem području Pazina i Parga te Karlovca i Ogulina, a sušno na širem području Bjelovara i Poreča te dijelovima srednjeg i južnog Jadrana i njihovog zaleđa. Prema podacima s mjernih postaja zanemarive količine kiše u protekla dva i pol mjeseca pale su u Dubrovniku, Hvaru, Lastovu, Šibeniku i Splitu. Dodamo li tome Knin i Slavonski Brod nabrojali smo gradove u kojima nije pala ni kap kiše u prvih 12 dana kolovoza. Znatno manje kiše od prosjeka palo je još u Zadru.

No, za mnoge ratare kiša je stigla prekasno. Ljetne žege na najvažnijim jesenskim kulturama već su uzele danak u urodu. Suša hara od istoka do juga Hrvatske, a urod kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, ali i maslina dobrano će podbaciti. U prosjeku, ovih će kultura biti upola manje pa poljoprivrednici sve nade polažu u pomoć iz europskih fondova. I to iz mjere 5 Ruralnog razvoja - u kojoj za sada ima više od 150 milijuna kuna, piše Glas Istre.

Sviđa ti se vijest? Podijeli s prijateljima!

Možda vas zanima i...

Komentari