U unutrašnjosti Hrvatske pojava prvog ranojesenskog mraza pri tlu nakon iznadprosječno toplog ljeta

Alen Šterpin
Toni Lovnički ・ 21.09.2019. 18:12
Minimalne temeperature zraka na postajama Neverin u subotnje jutro 21. rujna.
Minimalne temeperature zraka na postajama Neverin u subotnje jutro 21. rujna.

Nakon prolazne promjene vremena koja je Hrvatsku zahvatila s utorka na srijedu zbog prodora hladnijeg zraka sa sjevera Europe u petak i subotu ujutro u unutrašnjosti je bilo prvog mraza nakon ljeta. Početkom novog tjedna opet je izgledna kiša uz jugo i jugozapadni vjetar koji će zapuhati već tijekom nedjelje.

Početak tjedna obilježilo je stabilno i sunčano vrijeme uz dnevne temperature zraka od oko 30°C. Utorak je također bio sunčan, ali je postupno bilo sve više oblaka koji su bili najava pogoršanja vremena koje je Hrvatsku zahvatilo u noći s utorka na srijedu.

Pozdrav suncu i morske orgulje u Zadru.
Foto: Denis Viškanić, 16.09.
Pozdrav suncu i morske orgulje u Zadru. Foto: Denis Viškanić, 16.09.

U većem dijelu zemlje pala je određena količina kiše, ali oborina je bilo manje od prognoziranih vrijednosti, pa je tako ponajprije duž Jadrana kiša i izostala ili su pale neznatne količine. Najviše kiše palo je u Bjelovaru i Križevcima gdje je izmjereno 13,0 mm.

Glavno obilježje ove promjene bila je bura na Jadranu te osjetne osvježenje u gotovo cijeloj zemlji. Bura je na Jadranu ponegdje imala i orkanske udare, pa je tako u Senju primjerice izmjeren udar od 97,3 km/h, u Dubrovniku, na dubrovačkom aerodromu i Makarskoj 75,6 km/h, u Splitu 72 km/h te na splitskom i pulskom aerodromu 65 km/h.

Burna kapa na Učkoj. 
Foto: Dean Sadzak, 18.09.
Burna kapa na Učkoj. Foto: Dean Sadzak, 18.09.

Tijekom četvrtka vrijeme se postupno stabiliziralo, bilo je i sunčana vremena, a do navečer posvuda se razvedrilo. Kombinacijom bure koja je očistila atmosferu i prodorom hladnijeg zraka sa sjevera Europe rezultiralo je hladnim jutrima u petak i subotu. U unutrašnjosti je pri tlu bilo i prvog ovojesenskog mraza nakon ljetne stanke.

U petak ujutro izuzet Zavižana koji je bio najhladniji s minimalnom temperaturom zraka od -0,8°C, u Lipiku se temperatura zraka spustila na 1,1°C te u Otočcu na 1,4°C. Još hladnije bilo je u noći s petka na subotu kada je najhladnije u subotu ujutro bilo u Otočcu gdje je zabilježen i prvi minus nakon ljetnog razdoblja, -1,0°C. Nakon Otočca najhladnije je bilo u Gospiću 0,5°C, pa na Zavižanu od 0,8°C. Minimalna temperatura na 5 cm iznad tla na kopnu se spustila na vrijednosti od 0°C ili 1°C, a u minusu je bila na postajama DHMZ-a Daruvar, Ogulin, Varaždin i Zavižan gdje je izmjereno -1°C te u Gospiću i Slavonskom Brodu s -2°C. Najhladnije na Jadranu bilo ja u Rijeci i na krčkom aerodrom s 11°C i u Pločama 11,5°C, dok je u istarskom Pazinu izmjereno samo 2°C te 0,5°C na 5 cm visine iznad tla.

Vedrina i zelenilo nakon promjene vremena u Pakracu.
Foto: Gordana Delač, 20.09.
Vedrina i zelenilo nakon promjene vremena u Pakracu. Foto: Gordana Delač, 20.09.

Još u nedjelju ujutro ponegdje u unutrašnjosti može biti mraza, dok će na Jadrana u to vrijeme već jačati jugo i južni vjetar. Poslijepodne će jugozapadni vjetar pojačati i na kopnu što će biti uvod u promjenjiviji, kišovitiji i nešto topliji početak novog tjedna.

Očekivani udari juga i jugozapadnjaka u nedjelju poslijepodne prema GFS modelu.
Očekivani udari juga i jugozapadnjaka u nedjelju poslijepodne prema GFS modelu.

Dinamično vrijeme očekuje se u ponedjeljak kada će prijepodne padati kiša, a obilnija te praćena grmljavinom zahvatit će područje Istre, sjevernog Jadrana i gorskog dijela Hrvatske. Prema kraju dana obilna kiša može pasti i u ostalim dijelovima zemlje, ali će jako jugo na sjevernom Jadranu i pojačan jugozapadnjak u unutrašnjosti navečer ponovno zamijeniti jak sjeveroistočnjak i bura.

Valja spomenuti kako u ponedjeljak 23. rujna u 09:50 sati počinje Jesenski ekvinocij.

Tijekom utorka bit će vjetrovito uz buru na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana te uz jako jugo na južnom gdje su još mogući i jači pljuskovi s grmljavinom.

Ukupna količina oborine koja se očekuje do utorka navečer prema GFS modelu od početka izračuna.
Ukupna količina oborine koja se očekuje do utorka navečer prema GFS modelu od početka izračuna.
Brzina i smjer vjetra koji se očekuju u noći s ponedjeljka na utorak prema GFS modelu kada će na sjeveru opet zapuhati bude, a na jugu će i dalje puhati jugo.
Brzina i smjer vjetra koji se očekuju u noći s ponedjeljka na utorak prema GFS modelu kada će na sjeveru opet zapuhati bude, a na jugu će i dalje puhati jugo.

Utjecajem juga temperature zraka postupno će porasti, pa će tako već tijekom nedjelje posvuda biti više od 18°C, ali će biti primjerene dobu godine. Od ponedjeljka, pa do srijede ujutro na kopnu neće biti mraza i tako niskih temperatura, dok se danju očekuje većinom ugodno.

Očekivane vrijednosti temeprature zraka u ponedjeljak ujutro.
Model: GFS
Očekivane vrijednosti temeprature zraka u ponedjeljak ujutro. Model: GFS
Očekivane dnevne vrijednosti temperature zraka u utorak 24.09. prema modelu GFS.
Očekivane dnevne vrijednosti temperature zraka u utorak 24.09. prema modelu GFS.

Na današnji dan

  • 04.07. - 1989. godine u Koopelšćaku i Mariji Bistrici palo 180 mm oborine
  • 05.07. - 1950. godine dosad najtopliji srpanjski dan u Hrvatskoj (u Karlovcu temperatura 42,4°C)
  • 06.07. - Srpanj močvaran, svačemu je kvaran
  • Prognostički modeli

    Prognoze za more